Proti výškovým stavbám v Olomouci

Quoted post

Venca

#22 Všichni trpíte stejnou nemocí?

2012-02-08 17:19

Ano, dá se diskutovat nad místem výškové stavby, kvalitou její architektury, její výškou apod. Nicméně, když se podívám na "argumenty" protestujících, tak mi chvílemi zůstává rozum stát, jen samé obecné proklamace, plky a pindy, fakta téměř nulová. Oháníte se historií, ale nebýt toho, že naši předci ve velkém regulovali přírodu, bourali starší stavby a masivně je přestavovali, tak tu nemáte co obdivovat, ani baroko, ani stavby přelomu 19. a 20. století. Ty totiž vznikly na místě dřívějších hradeb, mlýnů a budov mnohem starších, zajisté, z dnešního pohledu, historicky cennějších. Ony krásné secesní domy v okolí centra nebyly ve své době nic jiného, než analogie dnešních činžáků a výškáčů (tehdá se v okolí budov o výšce cca 6 až 9 metrů stavěly domy o výšce 15 až 20 metrů, nyní se staví v okolí budov o výšce 20 až 30 metrů budovy o výšce 15 až 70 metrů). A když vezmu v potaz výkřiky o tom, jak se má developerům nadiktovat co, kde, jak a s jakým užitím se má stavět (a to nejsem zastánce zcela volné stavby), tak se mi chce skoro brečet. Jak by s vám líbilo, kdyby vám někdo diktoval jakou televizi, skříň a sedačku si můžete do bytu koupit, protože by byla nějaká komise, která by posuzovala co je či není do daného bytu vhodné? Ta ubohost, sebestřednost, arogance (naprosto srovnatelná s arogancí některých developerů), neznalost, malost a drzost, kterou tu ukazujete je do nebe volající, stydím, se, že obývám stejné město jako individua některým zde píšícím podobná.

Odpovědi

Petr

#23 Re: Všichni trpíte stejnou nemocí?

2012-02-08 19:02:55

#22: Venca - Všichni trpíte stejnou nemocí?

Vážený Venco,

bohužel nemáte pravdu, Vaše argumenty jsou velmi zmatené. Předně se v petici nejdená o přestavby, jak píšete, ani o výškové stavby obecně. Jde o ochranu druhé největší a nejvýznamější památkové rezervace v ČR, která je citelně narušena dvěma novými výškovými stavbami (architektonicky zcela podprůměrnými) a v blízké budoucnosti třetí a nejvyšší výškovou stavbou zcela na prahu MPR. To, jak je vizualita Olomouce vzácná, se můžete dozvědět na přednášce PhDr.Biegla v průběhu března.

Mimochodem, na Olomouci je právě velmi vzácné to, že tu tolik přestaveb neproběhlo a centrum města je tak autentické. Výška 15 - 70 metrů je hodně přehnaná. Optimální výstavba se v evropském měřítku dlouhodobě pohybuje ve výšce 5 - 6 podlaží, tedy max. necelých 20m (z hlediska proslunění, statické dopravy, hustoty obyvatel). Současné olomoucké 8podlažní paneláky jsou už jemně nad tímto optimem.

Co se týká účasti veřejnosti na plánování města, tak to považuji za zcela přirozenou věc. Město je záležitostí především jeho obyvatel, ne lovců rychlého zisku. Ostatně od toho existuje stavební zákon. Naše územní a regulační plány jsou slabým odvarem toho, co se požaduje po developerech např.v liberálních USA. To, jak máte zařízen obývací pokoj, je čistě Vaše věc. To, jak vypadá město, je naopak věc veřejná.