Proti výškovým stavbám v Olomouci

Petr

/ #23 Re: Všichni trpíte stejnou nemocí?

2012-02-08 19:02

#22: Venca - Všichni trpíte stejnou nemocí?

Vážený Venco,

bohužel nemáte pravdu, Vaše argumenty jsou velmi zmatené. Předně se v petici nejdená o přestavby, jak píšete, ani o výškové stavby obecně. Jde o ochranu druhé největší a nejvýznamější památkové rezervace v ČR, která je citelně narušena dvěma novými výškovými stavbami (architektonicky zcela podprůměrnými) a v blízké budoucnosti třetí a nejvyšší výškovou stavbou zcela na prahu MPR. To, jak je vizualita Olomouce vzácná, se můžete dozvědět na přednášce PhDr.Biegla v průběhu března.

Mimochodem, na Olomouci je právě velmi vzácné to, že tu tolik přestaveb neproběhlo a centrum města je tak autentické. Výška 15 - 70 metrů je hodně přehnaná. Optimální výstavba se v evropském měřítku dlouhodobě pohybuje ve výšce 5 - 6 podlaží, tedy max. necelých 20m (z hlediska proslunění, statické dopravy, hustoty obyvatel). Současné olomoucké 8podlažní paneláky jsou už jemně nad tímto optimem.

Co se týká účasti veřejnosti na plánování města, tak to považuji za zcela přirozenou věc. Město je záležitostí především jeho obyvatel, ne lovců rychlého zisku. Ostatně od toho existuje stavební zákon. Naše územní a regulační plány jsou slabým odvarem toho, co se požaduje po developerech např.v liberálních USA. To, jak máte zařízen obývací pokoj, je čistě Vaše věc. To, jak vypadá město, je naopak věc veřejná.