MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#168050 Re: Vlajka pro Tibet

2021-03-10 20:50

#168040: Snow Lion - Vlajka pro Tibet 

 

Pražští radní ve středu vyvěsili tibetskou vlajku jako připomenutí protičínského povstání v roce 1959, při kterém zahynulo nejméně 80 000 Tibeťanů. Vlajka od středy vlaje i na většině radnic pražských městských částí, poprvé ji vyvěsil na Valdštejnském paláci i Senát. Cílem kampaně, do které se zapojují úřady, školy a instituce, je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu

 

Senát letos poprvé vyvěsil na Valdštejnském paláci tibetskou vlajku jako připomenutí protičínského povstání Tibeťanů v roce 1959. Rozhodl o tom předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), sdělila ve středu senátní tisková tajemnice Sue Nguyen.

 

Odpovědi

Lungta

#168051 Re: Re: Vlajka pro Tibet

2021-03-10 20:53:10

#168050: - Re: Vlajka pro Tibet 

 Senát už v roce 1998 pod vedením Petra Pitharta ve svém usnesení pověřil své představitele, aby aktivně vystupovali na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu. „Vlajka pro Tibet a podobné akce nejsou prázdnými gesty. Veřejná a politická podpora ze svobodného světa je pro Tibeťany důležitá,“ uvedl Vystrčil.

Tibetský národ podle místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky z klubu Starostů „zoufale bojuje ne už o svobodu a právo rozhodovat o sobě, ale o sebezachování“. Vyvěšení tibetské vlajky je podle něj i připomenutím nesamozřejmosti a křehkosti vlastní svobody a vyjádřením „pocitu spolupatřičnosti k těm, kdo nám pomáhali, i k těm, jimž nyní pomáháme my“.

Horní komora podle senátora Přemysla Rabase (za Senátor 21), který je předsedou senátní Skupiny přátel Tibetu, akcí znovu ukázala, že politika založená na etických a morálních principech má v ČR silnou tradici. „Považuji za přirozené, že demokratické země podporují ty, kterým je svoboda upírána,“ uvedl Rabas.

Skupina přátel Tibetu v Senátu vznikla u příležitosti návštěvy předsedy tibetské exilové vlády Lobsanga Sangaye na podzim roku 2018. Nyní má přes 20 členů a členek napříč politickým spektrem a spolu s obdobnou skupinou v Poslanecké sněmovně tvoří druhou nejpočetnější tibetskou parlamentní iniciativu na světě.

Vlajku vyvěsili i pražští radní. „Je to symbol toho, že Praha nemusí mít kontakty s komunistickou diktaturou Čínské lidové republiky za každou cenu, a je to i sympatie nás, v naší zemi, že i my jsme si tu zažili období, kdy jsme měli problém s naším národním sebeurčením a víme, jaké to je, být okupován od nedaleké mocnosti,“ řekl ve středu novinářům primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Doplnil, že Praha vlajku vyvěšuje potřetí od doby, kdy byla tradice na čtyři roky přerušená.

Celkem se letos podle webových stránek hnutí Lungta, které akci Vlajka pro Tibet v Česku organizuje, zúčastní 46 z 57 pražských městských částí. Vyvěšení vlajky ohlásily například městské části Praha 1, Praha 6 nebo Praha-Zbraslav. K akci se naopak neplánuje připojit radnice v Dolních Počernicích. Další městské části, jako třeba Praha 8 nebo Zličín nebo Uhříněves, se k tomu, zda se k akci připojí, podle organizátora nevyjádřily.

Vlajka vlaje i v Královehradeckém a Plzeňském kraji

V Královéhradeckém kraji se ke kampani Vlajka pro Tibet připojily desítky měst, obcí a dalších institucí. Tibetskou vlajku ve středu dopoledne vyvěsily například radnice v Hradci Králové, Trutnově a Dvoře Králové nad Labem, Královéhradecký kraj či správa Krkonošského národního parku.

Plzeňský kraj ve středu poprvé po dvanáctileté pauze vyvěsil na budovu úřadu tibetskou vlajku. Plzeňský kraj vyvěšoval tibetskou vlajku v letech 2006 až 2008, kdy byla u moci ODS. Následující vedení kraje z ČSSD ji nevyvěšovalo a naopak podporovalo blízké kontakty s Čínou a uzavřelo partnerství s čínským regionem, zástupci kraje do Číny několikrát jeli. Pokus vyvěsit vlajku nevyšel ani předchozímu vedení kraje. To nechalo rozhodnutí o vlajce na zastupitelích, kteří její vyvěšení odmítli. Až letos nová koalice ODS a TOP 09, STAN a Piráti vyvěšení praporu prosadila.

Mezinárodní kampaň s názvem Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv Tibeťanů.

Akce připomíná 80 000 obětí povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Čeští sympatizanti svobodného Tibetu se k vyvěšování vlajek poprvé připojili v roce 1996.