MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

rudej maoistickej hnus

#160972 I mezi Číňany se najde odvaha a kuráž

2020-07-08 14:38

Tibet, Hongkong i pandemie koronaviru. Čínská fotbalová legenda vládu zkritizovala prakticky ve všech důležitých tématech. Úřady byly v šoku a nevěděly, jak reagovat. Poté se rozhodly Chao Chaj-tunga vymazat z internetu.

 
Článek

Pokud se čínské sportovní hvězdy vyjadřují k politice, děkují obvykle své vládě za úspěchy, které díky ní dosáhli. Ne tak Chao Chaj-tung, bývalý slavný fotbalový útočník.

Vůbec nejlepší střelec v historii čínského národního týmu a idol fanoušků v devadesátých letech minulého a na začátku tohoto století šokoval tento týden celou zemi, když volal po pádu Komunistické strany Číny a sestavení nové vlády.

Slavný fotbalista se objevil na videozáznamu na kanálu YouTube, kde četl 18bodový manifest nabízející vizi „Nového federálního státu Číny“.

Chao Chaj-tung sedí na záznamu spolu se svou manželkou, bývalou badmintonovou šampionkou, a tvrdě kritizuje počínání Pekingu téměř ve všech pro něj citlivých otázkách: Hongkong, Tibet i pandemie koronaviru. „Komunistická strana by měla být vykopnuta z lidstva,“ prohlásil na záznamu, který byl zveřejněn u příležitosti výročí masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Taková slova by v případě, že by je vyslovil některý zahraniční sportovec, čínská vláda okamžitě tvrdě zkritizovala. Tentokrát se ale stalo něco neslýchaného a nemyslitelného - s kritikou přišla legenda čínského fotbalu.

Video způsobilo v Číně senzaci navzdory faktu, že vláda platformu YouTube blokuje. Uživatelé internetu, ale i úřady fotbalistovo šokující vystoupení zmátlo. Nikdo nevěděl, co dělat, zda ho odsoudit nebo ignorovat a tvářit se, že se nic nestalo.

Oblíbený sportovní server Titan slova Chao Chaj-tunga odsoudil s tím, že poškozuje státní suverenitu, šíří lži o Hongkongu a zneužívá koronavirus k očerňování čínské vlády. Krátce nato ale editoři webu smazali z prohlášení Chaovo jméno a nahradili ho pouze písmenem H (z anglického přepisu Hao). O několik hodin poté celé prohlášení zmizelo, protože vláda se rozhodla veškeré zprávy o incidentu z internetu vymazat, jako kdyby ke kritice nikdy nedošlo.

Ze sociální sítě Weibo zmizel i fotbalistův profil, který sledovalo na osm milionů lidí. Další sportovní server Hupu pak varoval své čtenáře před jakýmikoliv diskuzemi o fotbalistových „škodlivých poznámkách“.


cenzurovaným termínem - dokonce více než zmínky o náměstí Nebeského klidu. V pátek se pak k videu vůbec poprvé vyjádřily úřady: „Nemám zájem to komentovat,“ zaznělo stručné stanovisko ministerstva zahraničí.

Chao Chaj-tung, který žije zřejmě ve Španělsku, byl už v minulosti znám díky své kritice čínských fotbalových bafuňářů, nikdy ale nekritizoval komunistické vedení země. Na videu řekl, že jeho znechucení z poměrů ve fotbale se změnilo v hlubší nespokojenost se stavem země. Zmiňoval přitom obrovské rozšíření podvodů a chybějící sociální zabezpečení.

 

Slavný hráč strávil drtivou většinu kariéry v čínských klubech, až na závěr se dostal do anglického Sheffield United, který ho angažoval především kvůli šanci proniknout na čínský trh. Chao Chaj-tung si v jeho dresu zahrál pouze jedinkrát, když střídal v zápase proti Colchesteru.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#160992 Re: I mezi Číňany se najde odvaha a kuráž

2020-07-09 06:22:13

#160972: rudej maoistickej hnus - I mezi Číňany se najde odvaha a kuráž 

 Výstižný akronym.

HUP!UUUUUUU!

Aneb sportem k trvalé  invaliditě