Uzavření škol i pro MATURANTY

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#31 Nejistota

2020-04-17 09:16

Dobrý den, jako máma maturantky mi vadí především ta nejistota. Moje dcera má výborný prospěch a na maturitu se připravuje bez ohledu na informace, které vypouští Ministerstvo školství. Nicméně je rozhozená právě z té  nejistoty, co jí čeká v červnu. Bez přijímaček bude na základě prospěchu přijata na medicínu, ale chce přesto zkusit přijímačky na školu, kde prospěch není rozhodující. Neví, kdy bude maturovat, neví, kdy bude dělat přijímačky a jaký časový úsek bude mít na přípravu. Podle standardního modelu měla začít maturovat už 8.4. slohem z čj., následovat měla aj a didaktické testy s přesně danými temíny, ústní maturita v týdnu od 25. 5. a přijímačky 12.6. Nyní je to vakuum. 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#33 Re: Nejistota

2020-04-17 10:11:28

#31: - Nejistota 

Dobrý den,

ano, máte naprostou pravdu. Každý člověk potřebuje mít stanoveny pevné mantinely k tomu, aby mohl vhodným plánováním dosáhnout určitého cíle. Pokud však není možné hranice pevně vymezit, selhávají plány a prodlužuje se nejistota, která může vyvolat pocit úzkosti a nastartovat velké množství různých negativních psychických procesů.

Pokud vláda nemohla za zcela mimořádných okolností stanovit přesná data všech částí maturitních zkoušek, nemůže nyní po studentech chtít, aby došli ke kýženému cíli standardním způsobem, když si své studium a přípravu k maturitě nemohli řádně plánovat a tohoto plánu se držet, zejména díky absenci přesných a konkrétních hranic, které jim i nadále chybí. Vláda po nich nemůže teď chtít, aby i nadále čekali na to, kdy a jak, co bude. Troufám si tvrdit, že studenti právě díky tomuto STAVU NEJISTOTY dávno rezignovali a nejsou schopní se učit. A pokud to ještě někdo z nich dokáže, musí ho to stát obrovské úsilí a vypětí. Už nyní je pozdě, i kdyby teď vláda stanovila přesné termíny, jsem si jistá, že by studentům nijak nepomohla. Zkrátka odmaturovat standardním způsobem tak, aby byla veškerá hodnocení objektivní, je již zcela nemožné. Ještě poměrně včas by to bylo v době, kdy byl u nás vyhlášen nouzový stav. Jenže v té době nebylo možno stanovovat žádná konkrétní data, neboť se vždy musela vyhodnocovat aktuální situace. Není tedy možno vykonat maturitní zkoušky standardním způsobem a jako vhodnější a kupodivu objektivnější se za dané situace jeví právě hodnocení maturity průměrem. Nechápu a zcela mě zaráží skutečnost, jak jsou kompetentní osoby schopné pružně zareagovat na nastálou situaci a velice rychle navrhnout a schválit různé změny v zákoně, různé výjimky, dávky, apod., ale maturitní ročníky nechají na holičkách a odmaturovat standardním způsobem  za zcela nepatřičných podmínek. To je bezprecedentní a neomluvitelné!

Je mnoho poctivých studentů, mnoho, kteří si na známkách zakládají, kteří jsou citliví vůči okolním vlivům a teď ještě nastane taková mimořádná událost, se kterou se předtím nesetkali ani jejich rodiče, či prarodiče. A zrovna v době, kdy se chystají na zkoušky připravovat.

Já doufám, opravdu tomu pevně věřím, že svoje stanovisko vláda ještě přehodnotí.

Přeji Vaší dceři hodně štěstí.

JT




Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...