MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#125299 Zkoušel to tu zloděj stovek miliard Miloš Zeman a dopadlo to opravdu děsivě....

2018-02-12 14:41

Zkratka PPP v Česku nemá dobrou pověst. Dostavba dálnice D4 za soukromé peníze to má změnit

Odpovědi

Evropan

#125303 Re: Zkoušel to tu zloděj stovek miliard Miloš Zeman a dopadlo to opravdu děsivě....

2018-02-12 15:39:05

#125299: - Zkoušel to tu zloděj stovek miliard Miloš Zeman a dopadlo to opravdu děsivě.... 

Zřejmě nejhorší zkušenost mají s PPP projekty na silnici Rakušané. Když stavěli tamní dálnici A5, hned na začátku vycházeli z mylných počtů, kolik bude po nových úsecích jezdit aut. Stát potom musel peníze za nejezdící auta soukromníkovi draze doplácet. Policisté v roce 2009 navíc zjistili, že peníze přes netransparentní PPP projekt skončily u neonacistické strany Joerga Haidera. Rakušané poté všechny další plány na PPP zmrazili.

Málo řidičů na soukromé dálnici mají i Poláci. Jde konkrétně o úsek A2 vedoucí z Varšavy do Německa. I tam se musela vláda dohodnout na kompenzacích pro soukromníka. Stejné problémy má i Maďarsko. PPP projekt tamní dálnice M1 z Budapešti na Vídeň zkrachoval, protože i po ní jezdilo málo aut. Stát musel nakonec dálnici draze vykoupit a mýtné na ní zrušit.

https://domaci.ihned.cz/

Zdá se mi, že co se nepodařilo v sousedních zemích, o tom si myslíme, že se podaří u nás známou českou třetí cestou. Nedostatek aut se dá přitom vysvětlit jednoduše - vysoké mýto! Bohužel jen málokdo řekne veřejně, že projekty PPP konkrétně při budování silnic jsou jen jinou formou půjčky. Problémem u nás ale přece není nedostatek peněz na investice, ale pomalá příprava. To PPP projekty nevyřeší.