Petice proti stavbě obřího ruského kola v Praze

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#148

2017-05-14 08:49

       Chrom vytváří s uhlíkem, při tepelném ovlivnění, karbidy chromu, tj. velmi tvrdé a křehké oblasti v mikrostruktuře materiálu. Chrom je tvorbou těchto struktur vázán a tím vznikají oblasti chudé na chrom, ve kterých je snížena korozivzdornost.

       Stabilizovaná ocel místo malého množství C pro snížení tvorby karbidu chromu je legovaná Ti. Titan váže C na TiC, který omezuje vliv C na chrom. Mimoto TiC působí na zvýšení pevnosti základního materiálu a svarového kovu.

        V hrubých rysech by tedy byla metodika na obzoru. Plášť  zesílený  drátěnou či trubkovou  prostorovou síťovinou. Na povrchu plášťové panely, kopie originálu. Zlatá barva? Nitrid titanu.

       Nosná konstrukce? válec pohyblivého schodiště. kolem něj úzké pevné jako výztuha.

         Materiál?  Svařitelná nerez ocel. Chróm, vanad, molybdén, titan. 

         Stavba? Jako drak letadla. Digitální kopie v compu,   Laserové dálkoměry, statický výpočet on line. 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#149 Re:

2017-05-14 11:35:19

#148: -  

 Nebo raději obráceně. Pevné schodiště uvnitř.  V ose.

A - přímo v té ose může být permanentně umístěn primární měřící nástroj. Rejtova olovnice. 

Jednotlivá patra lze přirovnat k dílům a žebroví leteckého křídla, centrální vertikální válcový nosník k jeho torzní skříni. Pevné schodiště  se skládá z jistého počtu identických dílů,  a koneckonců to pohyblivé taky tak, jen těch dílů je o něco víc.

To naznačuje postup stavby, jejíž finální montáž z předem připravených dílů digitálně popsané stavebnice může -teoreticky- proběhnout docela hbitě.

 

 


Nepřihlášený uživatel

#150 Re:

2017-05-14 12:36:34

#148: -  

 Obecně se uvádí, že svařitelná ocel obsahuje nejvýše 0.2% C. Naopak oceli s obsahem C nad 0.3% jsou ke svařování nevhodné.  U chromových ocelí se chróm na uhlík váže za vzniku křehkého karbidu. Tím se sníží obsah Cr a zvýší náchylnost k důlkové korozi. Průměrný obsah C v korozivzdorných ocelích se uvádí 0,08%.