Přezkoumání ukončení kněžského působení Jiřího Veselého

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#19

2016-04-12 14:22

Milí přátelé.

Jiří Nibowaka Veselý jistě není kněz předkoncilního střihu. Situace v celé české a moravské církvi je bohužel většinově ještě zakotvena v pojetí předkoncilním. Bude trvat nějaký čas, než se atmosféra promění. Nedělám si iluze, že by to šlo přímočaře, protože je to velmi závislé na úrovni a osobních prioritách představených. V této přechodné době bude ještě postiženo kázeňskými opatřeními vícero lidí. Nesmíme však k tomu mlčet, v občanské společnosti již není totalita, ale v našich myslích stále přebývá. Barokní zbožnost pro svoji dobu byla jistě přínosná, ale pro nás je již až na výjimky přežitkem. Důkazem toho jsou samotní jezuité, jejichž pastorační a teologická zdatnost je na úrovni současné svobodné společnosti a dokážou směle odpovídat na otázky dneška (v čele s papežem Františkem).

Jakkoli může být činnost J.N.V. vnímána kontroverzně, ve skutečnosti jde o rozpor mezi dvěma pojetími církve:

1. církev jako hierarchická struktura bez odpovědně svobodného jednání jednotlivců, kde se musí na slovo poslouchat a držet přesně stanovená linie - běda když někdo vybočí a ukáže barvité vnímání víry ve svobodě a v civilním životě.

2. církev jako společenství následovníků Ježíšových, kde každý má svou osobní odpovědnost ve svobodě. Záměrně nemluvím o konfesních odlišnostech, protože ty hrají druhořadou úlohu a jsou spíše motorem duchovního života jednotlivce a také nastaveným zrcadlem pro ně samé.

Jistě nelze opomenout osobní spory kněží - jsou to lidé jako my a mají své slabosti a osobnostní limity. Jak už napsal Petr Kovář, farnost byla připravena na změnu v létě tohoto roku. Proto lze těžko pochopit, proč bylo zasláno udání na J.N.V. za něco, co se ve farnosti dlouhodobě praktikovalo a konkrétně na Popeleční středu bylo dopředu domluveno. Vědomí, že ve farnosti máme udavače tohoto typu, ublížilo všem farníkům bez ohledu na duchovní preference a pastorační aktivity jednotlivců či skupin.

Touto peticí nikdo z jiné diecéze neusiluje o rehabilitaci apod. J. N. Veselému ještě nebylo oficiálně odpovězeno na jeho odvolání - odvolací lhůta končí 16. 4. 2016. Ústní přísliby neznamenají vůbec nic v atmosféře nedůvěry, kterou návštěva biskupů a provinciála nikterak nerozptýlila. Důkazem budiž i tato petice.

To, že petici podepisují lidé z celé republiky a samozřejmě nejvíce z Brna, kde J. N. V. působil nejdéle, je spíše pochvalou nejen za jeho činnost duchovní, ale i praktickou, které se věnuje ve skautském díle.

Jiří kovář

 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#20 Re:

2016-04-12 15:56:19

Vážení petenti - účastníci debaty o petici, čtu si příspěvky jeden za druhým. Podepsal jsem a snad se nemýlím, výzvu, aby se J. Veselému dostalo odpovědi, což je mimo všechnu diskusi slušnost. Jestli ji dobře čtu, nic se tu nepraví o skutečnostech jiných. Chápu, že motivace petentů jsou nejrůznější, ale tak už to v podobných případech bývá. Potřebnost pokud možno rychlého řešení kauzy to jen potvrzuje.   Petr Hájek19: -