MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#67891 Re: Tady je BRICS

2015-12-11 16:06

#67874: - Re: Re: Re: 

 

V Rusku se schází země BRICS, Putin chce zesílit jejich pozici

 
Ufa (Rusko) - V ruském průmyslovém městě Ufa se scházejí představitelé zemí skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika). Podle ruského prezidenta Vladimira Putina má summit sloužit k přerodu skupiny z pouhého fóra pro dialog na „použitelný nástroj světové politiky“. Posléze se v Rusku sejdou i státy sdružené v Šanghajské organizaci pro spolupráci (SCO). Pro Putina jde podle agentury DPA o dvě vrcholné politické akce letošního roku.
 

Pro šéfa Kremlu jsou nadcházející dny příležitostí, aby prosazoval svoji vizi multipolárního světa, ve kterém nemají hlavní slovo Spojené státy. Do skupiny BRICS, která zahrnuje 40 procent světové populace a pětinu výkonu globální ekonomiky, vkládá Moskva naděje už léta.

Dvoudenní summit dynamicky rostoucích zemí BRICS má podle Putina zahájit činnost nově vznikající rozvojové banky a rezervního fondu.Instituce mají být protiváhou Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, kterým už dlouho dominují Spojené státy a Evropa. Počáteční vklad každého z pěti členských států BRICS má činit deset miliard dolarů. Postupně má být v nové bance až 100 miliard dolarů (přes dva biliony korun), stejně jako v novém nouzovém rezervním fondu. Penězi z rozvojové banky se mají v příštích letech financovat infrastrukturní programy.

Ruské ohlasy na summit v Ufě:

  • „Pro Putina je to příležitost předvést, že navzdory západním sankcím za ukrajinskou krizi si Moskva dokáže najít nové, mocnější spojence mezi budoucími pány světové ekonomiky,“ napsal list The Moscow Times v narážce na to, že byl Putin vyloučen ze schůzek skupiny nejvýznamnějších ekonomik světa - původně G8, nyní G7.
  • „Summit ukazuje, že izolace Ruska je jen mýtus, přes opačná tvrzení některých amerických a evropských politiků,“ řekl stanici Kommersant FM analytik Alexej Muchin z prokremelského Střediska politických informací.
  • „BRICS předznamenává nový svět, ve kterém Západ nebude dominovat,“ napsal expert Fjodor Lukjanov v listu Rossijskaja gazeta.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#67892 Re: Re: Tady je BRICS

2015-12-11 16:15:29

#67891: - Re: Tady je BRICS 

 Ano, to je obrovský problém, že do toho Rusko vkládá naději už léta, ale žádnou alternativu nenabízí, není to ale poprvé, je to tak s Ruskem co historii Ruska lze vůbec sledovat, velmi se obávám.

Tedy proč by se to najednou mělo změnit a proč by to měl změnit např. výprodej Ruska do Číny? 

Největší legrace je, že chtějí být protiváhou a počítají v US dolarech. Proč to nepočítají v rublech nebo juanech? Tedy spíše v rublech, když má být rusko "vůdčí zemí". 

Novou velkou investiční banku založila Čína ne Rusko a členem může být prakticky kdokoliv, přestože Amerika byla proti, aby státy EU vstupovaly, tak členy jsou. 

Alternativou Ruska je totiž rozdělovat svět, což se jeví logicky absurdní. Proč by něco takového mělo být. K čemu by to bylo dobré? 

Amerika nikomu dolar nevnucuje. Evropa měla měn a stále má mnoho a navíc má Euro, kterému předcházelo mnoho desetileti používání ECU - které bylo nahrazeno eurem a tedy výhodu stabilního ecu v rámci firemního obchodování v Evropě umožnilo i občanům. Euro není něco, co přišlo po třech letech diskusí, je to vývoj, kterým Evropa v klidu přes ECU prošla. 

Rusko se pořád snaží něco zakládat jen proto, aby mělo na instituce vliv a mohlo s nimi manipulovat. Není pochyb, že Amerika je na tom do jisté míry stejně, přesto instituce podléhají schváleným pravidlům členů a ne Americe, což se např. RVHP rozhodně říci nedalo natož Varšavské smlouvě. 

Rusko je špatný hospodář doma a velmi špatný organizátor. Válčit a ničit, to jim jde "dokonale".