MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Ivan (český)

#23174 Joachim Gauck: Vzpomínky. Lidé čtěte !

2014-12-08 17:43

Knížku jsem nyní již dočetl a znovu ji vřele doporučuji!!!

Je to mimořádné čtení o zhoubnosti totality, demokracii, odvaze, odpovědnosti, a hodně též o svobodě:  .....  "Svoboda jako touha měla svůdnou moc, neměla žádnou vadu na kráse. Svoboda jako realita není jen radost, ale také břemeno".  ....

Při čtení první části knihy jsem si uvědomil, jak nesmírně mlhavou představu jsem dosud měl o NDR; rád jsem si ji touto cestou opravil a doplnil. V celé knížce, ale především v její druhé části, je mnoho velmi univerzálně platných úvah a osobních postojů autora k zásadním otázkám života člověka v dnešní Evropě. Přestože je celá kniha sestavena téměř výhradně na základě událostí prožitých autorem na území bývalé NDR a dnešního sjednoceného Německa, je až neuvěřitelné jak je tato kniha vysoce aktuální pro nás v České republice, a to výslovně také pro naši žhavou současnost, vč. naší současné "presidentské krize".  

Pro ty, kdo to neví:  pan Gauck (nar. 1940) byl v bývalé NDR evangelickým pastorem a aktivním odpůrcem tamního totalitního režimu. Po sjednocení obou německých států byl po dobu deseti let "spolkovým pověřencem pro dokumenty státní bezpečnosti" - tedy nejvyšší osobou v Německu odpovědnou za nakládání s archivy STASI. Svého úkolu se zhostil mimořádně pozitivním způsobem a již více než 20 let se těší velké úctě u německé veřejnosti - na obou stranách (ossis i wessis). Od března 2012 je presidentem SRN. To, že se tato osobnost s mimořádným mravním kreditem mohla stát a stala německým presidentem je myslím skvělým dokladem dobré kvality demokracie i obecných poměrů v současném Německu. Němci mají nyní svého "Havla" presidentem, mohu jim jenom "v dobrém závidět". A přát si, aby měla Evropa takových presidentů a čelných politiků co nejvíce. U nás v ČR to máme, my občani, teď přímo ve vlastních rukách, ale zatím jsme v této zkoušce bohužel propadli. O reparát se musíme aktivně zasloužit.  

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#23180 Re: Joachim Gauck: Vzpomínky. Lidé čtěte !

2014-12-08 17:56:24


Nepřihlášený uživatel

#23182 Re: Joachim Gauck: Vzpomínky. Lidé čtěte !

2014-12-08 17:57:18

#23174: Ivan (český) - Joachim Gauck: Vzpomínky. Lidé čtěte ! 

 Lze jen souhlasit. Kdyby jste se zeptal v nějaké anketě, zda by se lidé chtěli mít jako v Německu, bylo by jistě pramálo (jestli vůbec) těch, kdo by řekli ne. Ovšem že k tomu také patří (je dokonce jedním z předpokladů) VOLIT JAKO V NĚMECKU to českému hlupákovi už nedochází......


Nepřihlášený uživatel

#23189 Re: Joachim Gauck: Vzpomínky. Lidé čtěte !

2014-12-08 18:03:34

#23174: Ivan (český) - Joachim Gauck: Vzpomínky. Lidé čtěte ! 

 Gauck se také i Praze 17.11.2014 vyjádřil naprosto jasně když byl zasažen vajíčkem - "jsem rád, že jsem také dostal svůj díl" neboť stát na podiu se zločincem Milošem Zemanem není jednoduché pro žádného demokrata a pokud tedy přijde podobná katarze, je zřejmé, že sebereflexe u takového člověka jasně takovou věc vycítí. 

Nikdo jistě házet vajíčka na Gaucka, ale pan Gauck naprosto jasně řekl, jak nutná je taková reakce, když je Zeman na Hradě. 

Bylo to jasné a velmi srozumitelné vyjádření a je dobře, že jej pronesl. 

Demokrat

#23191 Re: Joachim Gauck: Vzpomínky. Lidé čtěte !

2014-12-08 18:05:55

#23174: Ivan (český) - Joachim Gauck: Vzpomínky. Lidé čtěte ! 

 GAUCK BYL AGENTEM STASI, TOLIK K TOMUHLE "DEMOKRATOVI"!