Petice za podporu Miloše Zemana

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#775 Disidentka a spisovatelka Lenka Procházková k výročí listopadu 1989

2014-11-12 11:40

#773: - Re: Re: 

Disidentka a spisovatelka Lenka Procházková k výročí listopadu 1989

 Ovšem skutečnost, že dnes mnohé umělecké a také intelektuální „celebrity“ skončily v knížecí kapele, ukazuje, že role dvorních šašků je jim pohodlnější. S někdejší tichou dohodou už to nemá nic společného a rozhodně to není taškařice. Je to drama, které rozděluje (a má rozdělovat!) společnost a přivést ji ke konfliktní situaci. Zatím jsme ve fázi verbování. Proto na Staroměstském náměstí pod sochou Jana Husa táboří pražští majdanisté, proto se sbírají podpisy na petice proti prezidentovi, což „veřejnoprávní televize“ a mainstreamová média ochotně předávají dál, zatímco o protestních akcích občanů, kteří disponují rozumem a nezakrněl jim instinkt, zarytě mlčí. V této nebezpečné situaci sehrává důležitou úlohu internet. Čím dál víc lidí odhlašuje televizi, přestává číst masážní noviny a vyhledává si informace na netu. Je jen otázkou času, kdy se desítky občanských iniciativ konečně propojí a shodnou se na prioritních společných úkolech. Jenže čas se zrychluje každým dnem.

Odpovědi

Roman Skácel
Hodonín

#776 Re: Re: Re: Re: Disidentka a spisovatelka Lenka Procházková k výročí listopadu 1989

2014-11-12 11:45:49

#775: - Re: Re: Re: Disidentka a spisovatelka Lenka Procházková k výročí listopadu 1989 

Očima Saši Mitrofanova: Zenamova trhlina

Po Hovorech z Lán, kde si prezident zahrál na znalce ruské obscénní lexiky a textu písní a oba úkoly zazdil, oznámil jeho mluvčí, že Miloš Zeman pojede na sever Moravy, aby si tam s místními promluvil bez zprostředkovatelů. O návštěvu hlavy státu, jak se ukázalo, měli skutečně zájem.

Zemanovo poselství i několik dnů poté vyvolávalo silné reakce, aniž by musel přikládat polínka na místě. Ale i tak se pracně snažil nenechat nic náhodě. Když v Havířově nepadla zmínka o sprostých slovech, kterými rozšířil svůj věhlas doma a ovlivnil pohled na Česko v zahraničí, musel obecenstvo popostrčit: „Dovolte mi, abych vás ostře zkritizoval. Ani jeden z vás mi nepoložil otázku, proč používám vulgarismy. A já vám za to, řečeno slovy filmu Věry Chytilové, kurvahošigutentag děkuji.“

Byla to ukázka drobné černé masarykovské práce, k níž se Miloš Zeman naposledy přihlásil koncem září v jiném veřejném projevu v Lánech. Ale toto laskavé připomenutí prezident věru činit nemusel. Občané věděli, že mezi ně zavítá, a těšili se na něj.

Při příjezdu do Opavy ho přivítaly výkřiky Ruský šváb a Hanba Opavě a na mítinku pak i transparent s nápisem Neschovávej nás za k...y, který rozvinuli studenti Slezské univerzity. Na prezidentovu výzvu přišla jedna studentka říci, co si o něm myslí, přímo na pódium.

Vyzvala ho k rezignaci, protože nereprezentuje zájmy České republiky. ČTK popisuje atmosféru v místě jako kontroverzní. Dav se rozdělil na dvě části. Mladí lidé na opavském Horním náměstí měli na hlavách kuželovité čepičky čínských rolníků. Jednu z nich použili jako misku s rýží. „Děkuji vám, že se nemusím za Opavu stydět,“ reagovala na protestující žena středního věku. Prezident měl ale v davu i své zastánce, převážně seniorského věku. „Že se nestydíte, vždyť jste ještě nic nedokázali,“ reagovala jedna z důchodkyň. Další žena pak studentům misku s rýží vyrazila z rukou.

V Krnově policisté odvezli na obvodní oddělení k ověření totožnosti dva mladé lidi ještě předtím, než hlava státu přijela. Rozvinuli totiž transparent Stydím se za svého prezidenta. Zkrátka se to musí Miloši Zemanovi nechat: vědomě a účinně přispěl k šíření trhliny, která stále zřetelněji běží společností.

Potvrdil, že dobře zná pravidlo Rozděl a panuj. I když jeho uplatnění předpokládá, že lidi nerozeštvává sám vládce, ale nastrčené figury, načež panovník přichází jako nejvyšší arbitr. U nás se to nějak popletlo. Ani dopad není stoprocentní.

Že se vyznání Stydím se za svého prezidenta objeví na transparentu, který nesou mladí lidé, lze zaretušovat jejich věkem a tím, že je někdo zlovolný svedl z cesty. Když se stejné zvolání objeví na twitterovém účtu lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského, byl by v tom čert, kdyby tu nezasáhla bruselská lumpenkavárna. Ale považte, co se stalo v Krnově.

Když policisté odvedli dva mladé lidi, kteří drželi transparent Stydím se za svého prezidenta, samotný předmět doličný nechali na místě. Transparent si převzal náhodně procházející starší muž a v době, kdy na náměstí dorazil prezident, ho rozvinul. „Taky jsem chtěl podobný transparent namalovat, protože i já se stydím za svého prezidenta,“ řekl.

Jsou možná dvě vysvětlení. Buď to byl celoživotní kavárenský povaleč, který ještě nic nedokázal a do Krnova schválně dorazil z Prahy. Anebo patřil k lidem, kteří si myslí, že trhliny, které šíří prezident, jsou zhoubou a že je třeba upřednostnit švy.

A kteří se možná dívají na jiné filmy. Třeba místo Kurvahošigutentag na Musíme si pomáhat.