Nechceme žádné povinné maturity z matematiky

Quoted post

Ne

#7 NE petici

2014-10-27 19:12

Je to něco, co patří k každému z nás, matematika, vážení, pro některé novinka, MÁ LOGIKU, a právě ta logika, myšlení, je to, co nás odděluje od zvířat. Čeština je povinná a nikdo si nestěžuje, jsme přeci Češi, tak bychom měli umět česky, ale tak proč se taky povinně nenaučit něco, co musí zvládat každá lidská bytost? Matiku využije každý z nás, nejenže při nějaké práci, či obecně prakticky kdekoliv(i v domácnosti), ale zároveň rozvíjí právě tu logiku a nezakrníme, člověk, který nezvládá matiku, nevymyslí vůbec nic v žádném oboru bez nějaké předlohy a postupně všechny naše dětí logicky zakrní. Tam chcete, abychom dospěli? 

 

PS, prosím autora petice, aby můj komentář nemazal, mám plné právo se vyjádřit k této snaze a bylo by velmi zaujaté mazat komentář člověka s negativním postojem k petici, názor zde může být i negativní i pozitivní.

Odpovědi

Robert Liška
Autor této petice

#8 Re: NE petici

2014-10-27 19:21:34

#7: Ne - NE petici 

 Ale já neříkám, že nerozvijí logiku. Samozřejmě, má se učit a to je jasné, ale proč povinnou maturitu? Matika je důležitá s tím souhlasím, ale povinná maturita? Když ji někdo nebude potřebovat? (malíř, zemědělec , design atd.) A navíc, ty jsi buďto už po maturitě a nebo to nestihneš, takže je ti to jedno a nezáleží ti na ostatních. Ano teď můžeš říct: záleží a proto jsem pro aby byla povinná maturita z M, aby vám rozvíjela logiku atd. Ale samotný test nebo jakto chceš nazvat, nás logiku nenaučí. Logiku nás naučí každodenní hodiny matiky, kde se učíme počítat atd. kde pečlivě kontrolujeme známenka atd. S tím chci říct, samotná matika ANO, ale povinná maturita z M NE!

 

Kickster

#10 Re: NE petici

2014-10-27 19:46:42

#7: Ne - NE petici 

 Rád bych se k tomuhle také vyjádřil  - nevím jestli jste žena/muž/žák/rodič (omlouvám se, jestli jsem měl někde možnost si všimnout). Bohužel každý to vidí jinak, a já jako žák v matematice logiku ani žádný potenciál nevidím. Logika nám, mladým lidem moc nechybí. To spíše kreativita, a jak jistě víte, škola veškerou kreativitu zabíjí, a formuje k obrazu svému. Opět opakuji že v matematice moc logiky nepoberu - prostě musím postupovat podle naučených instrukcí a buď dojdu ke správnému výsledku anebo udělám chybu na začátku a musím to celé přepočítávat znovu... Není moc věcí, které by navazovaly na jiné (logika). Ikdyž si to hodně lidí myslí, ale schválně se zapřemýšlejte jestli nnemám pravdu... Určitě ale neříkám že matematika je nanic, ano vyučovat se musí, a počítání x+x a % nám doopravdy v životě k něčemu budou... Ale zlomky, lomenné výrazy? Pochybuji že sin s tím budu porovnávat ceny nebo počítat svůj plat. Toto využijí nějací vědci, a pro tyto případy byla ta matematika volitelná. Z tohoto jasně vyplývá že u maturity nebudou příklady 8+2 ale nějaké pořádné záhuly, které stejnně do konce života nevyužijeme. Prosímvás zamyslete se, a napište, zda jste někdy využil/a v praxy např. lomenné výrazy a při jaké příležitosti :)

Ivo Piešťan

#12 Re: NE petici

2014-10-27 20:56:16

#7: Ne - NE petici 

 SOUHLAS !

Matematika se nikdy neztratí !

Hlasy, že v reálném životě se upotřebí jen zlomek znalostí z matematiky jsou falešné. Obávám se, že se zde takových hlasů vyskytne velmi mnoho. Zejména od lidí, kteří raději využívají mechanickou paměť a hlásí se na "omáčkové obory" místo oborů, které bývaly tradičně obživou naší země (strojírenství a další průmyslová odvětví).

Matematika je rovněž zkouškou charakteru, nedá se okecat, člověk musí ukázat, že si musí umět poradit a že má logické myšlení v oukeju.

Plně podporuji názor, že jen ten maturant, který složil zkoušku z matematiky, má nárok na toto vysvědčení z dospělosti.

NeNeNe!!

#15 Re: NE petici

2014-10-28 07:50:15

#7: Ne - NE petici

Podle mě je hloupost, aby se dělala matura z matematiky. Sice ano, rozvíjí to logiku, ale co třeba žák co je na humanitní obory a v matematice, fyzice atd atd. plave? Čeština je povinná, protože je to máš jazyk a ten využijeme v každé práci. Matiku nepoužíváme v takové míře jako se učíme ve škole. Ten kdo chce dělat maturu z matiky, tak ať si ji zvolí, ale je to nefér vůči těm, kterým to opravdu nejde, ale jsou šikovní na jiné předměty.

Podle mě je prostě povinná matematika na maturitách hloupost a rozhodně s tím nejsem spokojena. Vždyť ani ti co si ji zvolí, tak mají s ní problém....

Opravdu se nechci smiřovat s tím, že maturitu neudělám.!!

troll

#23 Re: NE petici

2014-10-29 08:36:10

#7: Ne - NE petici 

Matematiku mám rád a na gymplu jsem měl z matematiky jedničky/dvojky. Přesto si myslím, že povinná maturita z matematiky je totální nesmysl. Opírám se o vlastní zkušenosti z reálného (dlouhého) života. Jediné období, kdy jsem mohl využít svých matematických dovedností byla výchova mých dětí a vnoučat, se kterými jsem se učil. Jinak jsem v praktickém životě uplatnil znalosti z počtů a ty mezi matematiku rozhodně nepočítám.

Celá záležitost s povinnou matematikou a návazně jednotnými přijímačkami na střední školy má jediný cíl. Snížit počet středoškoláků a zvýšit počet učňů. Jde jen o politicky korektní zdůvodnění politicky nekorektního cíle.

Logickému myšlení se v klasické době učili v předmětech jako je logika a filozofie.

jj

#25 Re: NE petici

2014-10-29 09:47:43

#7: Ne - NE petici 

 Já maturitu z matematiky mám a nepovažuji za důležité jí za každou cenu mít. Prostě mi matematika šla a tak jsem si jí vybrala. Znám spoustu inteligentních jedinců, kteří prostě matematiku nezvládají a přitom v jiných předmětech jako je ČJ nebo jazyk exelují. Pokud bude matematika povinná, bude spousta těch, kteří  několik let studií prostě vyhodí oknem. Každý má buňky na něco jiného. Kdyby byli všichni géniové na matematiku asi bychom byli někde jinde :-) Myslím, že důležitější je finanční gramotnost !!!!!!

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2016-04-11 22:20:10