Nechceme žádné povinné maturity z matematiky

Quoted post

Ivo Piešťan

#12 Re: NE petici

2014-10-27 20:56

#7: Ne - NE petici 

 SOUHLAS !

Matematika se nikdy neztratí !

Hlasy, že v reálném životě se upotřebí jen zlomek znalostí z matematiky jsou falešné. Obávám se, že se zde takových hlasů vyskytne velmi mnoho. Zejména od lidí, kteří raději využívají mechanickou paměť a hlásí se na "omáčkové obory" místo oborů, které bývaly tradičně obživou naší země (strojírenství a další průmyslová odvětví).

Matematika je rovněž zkouškou charakteru, nedá se okecat, člověk musí ukázat, že si musí umět poradit a že má logické myšlení v oukeju.

Plně podporuji názor, že jen ten maturant, který složil zkoušku z matematiky, má nárok na toto vysvědčení z dospělosti.

Odpovědi

troll

#24 Re: Re: NE petici

2014-10-29 08:57:45

#12: Ivo Piešťan - Re: NE petici 

Pane Piešťane,

vaše argumentace mi připomíná historku, která se dává k dobru na matfyz. Sejde se strojař, fyzik a matematik ve vlaku. Oknem vidí srnu na louce. První událost popisuje inženýr, druhý v pořadí je fyzik a poslední je matematik. Podle rezolutnosti vašeho tvrzení bych hádal, že jste inženýr. Nebudu to celé popisovat, pointa spočívá v tom, že inženýr řekne "na louce se pase hnědá srnka", kdežto matematik řekne, že "na louce je srnka, která vypadá jako že se pase a je aspoň z jedné strany hnědá".

Ne, že bych vám to přál, ale představte si, že jste nezaměstnaný a jdete na sociální úřad pro pomoc. Místo sociálně empatického pracovníka, který tam není protože neuměl derivace, najdete rezolutního matematického experta, který vám řekne, že je to vaše vina a poradí vám, abyste se postaral sám. Asi to nebude to, co byste v danou chvíli potřeboval, ale zase vám může potešit, že má maturitu z matematiky.

PS: Matematika je moje oblíbená činnost. Všichni okolo mně jsou velmi, velmi dobří v matematice. Přesto si nikdo z nich nemyslí, že by měla být matematika povinný maturitní předmět.