Petice proti umístění busty Karla Kryla v budově parlamentu ČR

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#212 Re: Re: Re:

2014-10-11 12:20

#211: Vojtěch Klimt - Re: Re:  

 Milý Vojto, nejde o to, zda jeden byl státní president a druhý básník. Jediní dva evropští politici, kteří pozorně studovali - v roce 1924 zcela neznámou - knihu Mein Kampf byl Masaryk a Beneš. Velice dobře věděli, co přijde, ale Evropa byla hluchá. NEVĚŘILA JIM. Snad všechny Karlíkovy songy v sobě nesou ostrý politický protest proti všem formám diktatury, násilí, zvůle, agrese, válce, ale také kritiku obecně negativních lidských vlastností, jakou je třeba lhostejnost.

A taky je onen společný jmenovatel.

Komunistický režim po roce 1948 vymazal TGM a Beneše z historie, sochy se roztavily, knihy spálily, ulice přejmenovaly, aby lid zapomněl. Tiskárna v Kroměříži byla zničena. V roce 1968-1969 krátký nádech a znovu nová totalita. A všichni opět vymazat z povědomí národa.

Hlavu pod gilotinu nedám, ale myslím, že v komunistickém národním shromáždění busta TGM nebyla a dali ji tam až noví mocipáni po Velké sametové. Nová vládnoucí garnitura ale už s Masarykovými idejemi už neměla pranic společného. Nějaká čestná výjimka jistě byla. Zkrátka netuším, který režim, kdo, kdy a proč ji tam dal.

Co vím, tak Masaryk a Karlík měli opravdu hodně společného; politicky i lidsky.

Srdečně Tvůj Jiří, Kroměříž

==============================

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#214 Re: Re: Re: Re:

2014-10-11 12:29:43

#212: - Re: Re: Re:  

 Jirko, Masarykovu bystu tam jistě dali za polistopadového režimu, který ale pokud vím nemá na rozdíl od Krylova případu podíl na Masarykově smrti, na jeho označení za kverulanta, kritika za každou cenu, zahořklého a zatrpklého staříka, levičáka, zrádce a bolševika. Vojta