Petice proti umístění busty Karla Kryla v budově parlamentu ČR


Nepřihlášený uživatel

/ #212 Re: Re: Re:

2014-10-11 12:20

#211: Vojtěch Klimt - Re: Re:  

 Milý Vojto, nejde o to, zda jeden byl státní president a druhý básník. Jediní dva evropští politici, kteří pozorně studovali - v roce 1924 zcela neznámou - knihu Mein Kampf byl Masaryk a Beneš. Velice dobře věděli, co přijde, ale Evropa byla hluchá. NEVĚŘILA JIM. Snad všechny Karlíkovy songy v sobě nesou ostrý politický protest proti všem formám diktatury, násilí, zvůle, agrese, válce, ale také kritiku obecně negativních lidských vlastností, jakou je třeba lhostejnost.

A taky je onen společný jmenovatel.

Komunistický režim po roce 1948 vymazal TGM a Beneše z historie, sochy se roztavily, knihy spálily, ulice přejmenovaly, aby lid zapomněl. Tiskárna v Kroměříži byla zničena. V roce 1968-1969 krátký nádech a znovu nová totalita. A všichni opět vymazat z povědomí národa.

Hlavu pod gilotinu nedám, ale myslím, že v komunistickém národním shromáždění busta TGM nebyla a dali ji tam až noví mocipáni po Velké sametové. Nová vládnoucí garnitura ale už s Masarykovými idejemi už neměla pranic společného. Nějaká čestná výjimka jistě byla. Zkrátka netuším, který režim, kdo, kdy a proč ji tam dal.

Co vím, tak Masaryk a Karlík měli opravdu hodně společného; politicky i lidsky.

Srdečně Tvůj Jiří, Kroměříž

==============================