Otevřený dopis IZSVŠ v otázce sporu o profesuru Martina C. Putny

Quoted post

Pavel J. Hejátko
Nepřihlášený uživatel

#11 Re: Re: Souhlasím

2013-05-20 13:00

#7: Jan Beneš - Re: Souhlasím

Omlouvám se za nepřesnost.  Ano, chtěl jsem říci: rozšíření akademické obce o dalšího z řad profesorů. Pane Beneši, já jsem si včera asi 4 hodiny pročítal Ústavu České republiky v níž je jasně řečeno, že jmenování konkrétně profesorem je individuální a DOBROVOLNÁ záležitost prezidenta republiky. Já neznám důvody Miloše Zemana a popravdě se na ně (pokud budou zveřejněny) s úsměvem těším, nicméně i pokud by tam byly nějaké osobní antipatie (čemuž ale v Zemanově případě příliš nevěřím - tak jednoduchý zase není, navíc už jen s podobnými reakcemi, jako je třeba tato petice určitě počítal), se mu popravdě příliš nedivím. Neznám celé Putnovo dílo, ale s mnohým co publikoval jakožto odbornou činnost bych dokázal polemizovat. Celou kauzu vidím však především jako problém toho, kdo a na jakých základech dnes vůbec může býti akademikem... A pokud jde o tu totalitu. Z ní jsme nikdy nevyšli.. nyní je pouze a jen pod jinou vlajkou .. a jistě to víte, stejně jako já a již i mnozí další..

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#17 Re: Re: Re: Souhlasím

2013-05-20 14:08:36

#11: Pavel J. Hejátko - Re: Re: Souhlasím

Prošel velmi náročným několikaletým (!!!) profesorským řízením, a tudíž má nárok na profesorský titul. Jediné námitky, které může mít M. Zeman vůči jeho jmenování jsou ty odborné. Pochybuji, že kdy četl jedinou jeho publikaci, v takovém ohledu nemůže než profesora jmenovat. A Zeman nemá odbornou způsobilost, aby toto mohl posuzovat. Jeho libovůle je znehodnocením a narušením akademických svobod, a každý akademik ví, co to znamená - nemožnost svobodně bádat. Velmi nebezpečné.

Avalon

#19 Re: Re: Re: Souhlasím

2013-05-20 14:51:07

#11: Pavel J. Hejátko - Re: Re: Souhlasím

Vážený pane Pavel J. Hejátko, to co píšete je bezpředmětné abych to řekl slušně.

O co tu de fakto jde, je fakt, že prezident BEZ JAKÉHOKOLIV OPRÁVĚNÍ  vede celou věděckou komisi a akrediční komisi ad absurdum.

Je to věc akademiků koho si zvolí a ne prezidenta komu se líbí!

 

Příště to bude kdo a co? jiná diskreminace? žena, barva kůže, nos? kde jsme? kde žijeme...

 


Nepřihlášený uživatel

#24 Re: Re: Re: Souhlasím

2013-05-20 16:07:05

#11: Pavel J. Hejátko - Re: Re: Souhlasím

S tou Ústavou je to blbost. Jmenování profesorem upravuje nikoli Ústava, ale Zákon o vysokých školách.

snok

#32 Re: Re: Re: Souhlasím

2013-05-20 19:32:37

#11: Pavel J. Hejátko - Re: Re: Souhlasím

Nemyslím, že by to byla individuální  a dobrovolná záležitost prezidentova - jde o jiný mechanismus než u soudců nebo u velvyslanců. Ústav říká "jmenuje na návrh", indikativ slovesa zde znamená "musí jmenovat" (analogicky "na silnici se jezdí vpravo" znamená "musí se jezdit"). Nezdá se mi, že by zákonodárce měl na mysli, že prezident jmenuje profesorem, koho chce nebo nechce. Samozřejmě je ale celá procedura jmenování profesorů nesmyslná, prezidentovi fakticky nic není do akademických hodností a tento relikt starého mocnářství (profesoři jenovaní císařem jsou loajální) by měl z právního řádu zmizet.


Nepřihlášený uživatel

#87 Re: Re: Re: Souhlasím

2013-05-22 08:54:32

#11: Pavel J. Hejátko - Re: Re: Souhlasím

Nedovedu si představit, že by bylo v kompetenci kteréhokoli prezidenta (a nemusel by to být ani současný notorický alkoholik Zeman) posoudit odbornou způsobilost kandidátů na profesora.  Od toho jsou akademické orgány. Už před volbami jsem opakovaně varovala před tím, že se Zeman , v případě svého zvolení, bude snažit získat daleko více moci a vlivu, než mu ústava a tradice tohoto státu umožňují. To co vidíme nyní je toho konkrétním příkladem. Je proto nutné ho rychle a důrazně klepnout přes prsty, i když si nenamlouvám, že to do budoucna pomůže. Zeman to bude zkoušet znova a znova. Je to arogantní, mocichtivý, pomstychtivý jedinec  bez jakékoli zpětné vazby. Ve svém věku už je také nepoučitelný, pravděpodobně i díky pokročilé degradaci mozku vlivem nezřízeného života.