Záchrana TRN odd. Klatovy

Quoted post

Pavla Kalistová
Autor této petice

#97 Vyjádření MUDr. Jiřího Jedličky

2013-03-19 12:00

Zvedám přílbu.

43 roků pracuji věrně v oboru, který je označen jako tuberkuloza a respirační nemoci. Prostým jazykem jako odborný lékař pro plicní nemoci. Byl jsem dlouhá léta primářem oddělení, o které v Klatovech nyní jde. Mnoho let až do minulého roku jsem byl členem atestační komise oboru TBCaRN. Obor se historicky a koncepčně rozvíjel. Pečlivou prací dokázal bojovat s tuberkulózou tak, že jsme dnes v přední linii potlačení této nebezpečné infekce na planetě. Obor se vyvíjel komplexně přijetím koncepce péče o plicní choroby, až se stal specializovaným oborem na úrovni. Dnes jsme součástí celosvětově organizované struktury péče o nemocné s plicními chorobami. Je to obraz systematické péče o statisíce nemocných s invalidizující chronickou obstrukční plicní nemocí, péče o astmatické pacienty, nádorová i další jiná, fibrotizující a infekční plicní onemocnění. Jsme výtečně organizovaným oborem.

Co vidíme je dnešním myšlení politiků, kteří vtáhli do medicíny ekonomiku, jako rozhodující faktor. Rozhodují často bez hlubších zkušeností o osudu mnohých oborů bez těch, kteří jsou opravdovými znalci oboru. Vytváří se tlak na redukci oborů v duchu: „ čím méně tím lépe“. Národu již je jasné, že bezohledná politika je obrazem nelítostného tahu za penězi. Národ již nechce platit ze svých kapes politiky, kteří jim de facto jako národu neslouží.

V Klatovech se podařilo získat peníze na rekonstrukcí plicního oddělení, které nyní odpovídá kvalitou modernímu myšlení oboru. Není vinou lékařů pracujících v oboru, že plán koncepce nové nemocnice s tímto oborem již prostorově nepočítal, že současná nabídka je jen pochybnou záplatou. Ekonomům, kteří řeší propady, jsou funkční koncepce a potřeby pacientů často jen marginální otázkou. Redukovat obor znamená snížit úroveň péče- tečka. Nemáme nic proti důležitým odborným oddělením krajské, či fakultní úrovně. Jsou zásadní pro řešení složitých a závažných onemocnění a mohou používat velmi drahá, speciální vyšetření. Jejich dostup není levný, ale i zdravotnictví stojí hodně peněz. Ambulantní okresní zařízení plicních lékařů potřebuje dobře dostupná lůžka i odborné metody na úrovni. S tím původní koncepce nemocnice vůbec nepočítala a tak se hasí jakýsi ekonomický problém. Kde je moudrost a zkušenost nutná pro práci s nemocným? Stávají se hříčkou v rukách politických rozhodnutí lidí, kteří často nic pro rozvoj medicíny neudělali. Ekonomické improvizace trvale ochuzují náš národ. Černý Petr zůstane na lékařích, kterým nakonec situaci neschopnosti špatným rozhodnutím se vzepřít vyčtou nemocní. Navíc při propojení světa a migraci lidí narůstá riziko i tuberkulózy. Narůstá počet obrovsky častých, průduškových obstrukčních nemocí. Řešení je v usilovné, odpovědné prácí lékařů. Politici a ekonomové to prostě neumí.

Zvedám svůj hlas odporu k takovým rozhodnutím, které považuji za nekoncepční vývoj českého zdravotnictví. Ano, interní lůžkové oddělení by mohlo mít odbornou část pro plicní choroby, ale nikoliv nějaká vyčleněná lůžka podle představ lidí, kteří obor nezajišťují. Takové kroky musí být součástí celorepublikové koncepce, nikoliv provizorním řešením. Mimo jiné se ptám, radili jste se s nějakým specialistou z oboru? Pokud ano, tak nám řekněte jeho jméno, nebo jejich jména. Imperativní rozhodnutí nejsou obrazem dobré demokracie.

MUDr. Jiří Jedlička, nositel řádu Rytíř českého lékařského stavu

Horní Těšov, 19.3.2013

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#176 Re: Vyjádření MUDr. Jiřího Jedličky

2015-02-21 19:56:44