Petice na podporu prezidentského kandidáta Tomia Okamury

VOLÍM KARLA

/ #344 VOLTE RADĚJI KARLA, NAŠEHO KNÍŽETE .

2013-01-19 14:07

Domácí
Velikost textu:
Karel trochu jinak (4) Jeho excesy v politice
Karel Schwarzenberg, předseda TOP09
Karel trochu jinak (4) Jeho excesy v politice
Třebaže se Karel Schwarzenberg často snaží ze své zodpovědnosti vtipnými hláškami a mlžením vyvázat, je spojen s řadou kontroverzních kroků.
19.leden 2013 - 11:27
Zvednul například ruku pro snížení důchodů, pro zvýšení daní, pro zrušení základní slevy na dani z příjmu fyzických osob pro starobní důchodce, pro Evropský stabilizační mechanismus (tzv. euroval), pro církevní restituce, stejně jako předtím v Senátu pro americkou radarovou základnu v Brdech.

Nejen pro věřící by mělo být těžko přijatelné, že za konzervativce se vydávající Karel Schwarzenberg hlasoval pro registrované partnerství, všemožně podporuje homosexuály, ale i adopce dětí homosexuály.

Jindy se zase vyslovil pro to, aby v Česku byly zřizovány muslimské mešity. "Je-li v dotyčném městě dostatečný počet věřících, tak by měli mít možnost pořídit svou svatyni, nezávisle na tom, jestli je to kostel v muslimské zemi, či mešita u nás," řekl.

Tento podivný přístup, kdy se tváří jako konzervativec, ale počíná si jako liberál, se táhne celým jeho politickým životem a to už od mládí.

V době prvních politických krůčků ve Vídni se pohyboval v kruzích židovsko-levicových intelektuálů a politiků, blízko měl například k rakouskému kancléři židovského původu, předsedovi rakouské sociální demokracie Bruno Kreiskému. Ten mu v roce 1985 dohodil prestižní místo předsedy Mezinárodního helsinského výboru.

Jeho političtí přátelé mu rádi přezdívali "soudruh-kníže", Karel sám trval na tom, že není konzervativcem, respektive, že je jím méně, než byl v mládí. I proto mu nedělalo problém kandidovat v České republice za extrémistickou Stranu zelených a hájit její levicový program.

Politický turismus

Karel Schwarzenberg vůbec rád "politicky cestuje". Podívejme se, kterými stranami prošel, aby se dostal na své vytoužené místo šéfa diplomacie:

V senátních volbách 2004 byl nominován US-DEU, jinak byl ale až do zániku strany členem ODA. Finančně v minulosti podporoval KDU-ČSL, spolu s dalšími lidmi kolem exprezidenta Havla chtěl založit stranu Cesta změny. Poté se stal výkladní skříní Strany zelených (než se s ní rozkmotřil, protože zradil její program), aby si nakonec založil vlastní stranu TOP 09.

Marketingový produkt

Stranu TOP 09, která je ryze marketingovým produktem a funguje spíše na bázi zednářské lóže než demokraticky si počínající strany, zakládal spolu s Václavem Havlem, Mirkem Topolánkem a Miroslavem Kalouskem.

Vznikla-li strana na pragmatickém spojenectví dvou politiků, kteří sice léta žili téměř jako sousedé na jihu Čech, ale nikdy dříve spolu nemluvili, byl to dobrý předvolební tah hodný politické vyzrálosti toho bechyňského, ale ostatně i dobrá příležitost pro toho orlického, který – ač vždy zapřísáhlý představitel nepolitické politiky – najednou získal politickou stranu poté, co zkompromitovaná Strana zelených už přestala být pro jeho plány použitelná. Stejně jako KDU-ČSL pro toho prvního.

Schwarzenberg poskytuje Kalouskovi politické krytí, vzájemně si jdou na ruku (Schwarzenberg podporuje Kalouska v jeho sporech s vládou a v jeho kauzách, Kalousek zase Schwarzenberga v jeho sporech s vládou a v jeho kauzách).

Jako ministr zahraničí Nečasovy vlády, předseda koaliční strany a vicepremiér vlády nese také Schwarzenberg odpovědnost za současný politický stav země a za veškeré kroky Nečasova kabinetu.

Karlovy excesy

Našloi bychom jich hned několik. Například překvapil svým kladným postojem ke konečnému řešení cikánské otázky, kdy prohlásil, že vystěhovat Cikány není špatný nápad, že je ale těžko realizovatelný, protože by je žádná země nepřijala.

Karel často lže, protiřečí si, otáčí ve svých názorech - ještě před rokem například chválil amnestii prezidenta jako dobrý nástroj pro řešení přeplněnosti věznic (a souhlasil s tím, že se u nás zavírá zbytečně moc) a amnestii při svém případném zvolení sliboval. Schaloval ji i bezprostředně poté, co ji prezident Václav Klaus vyhlásil, aby se poté populisticky, když se názor veřejnosti změnil, přidal na stranu jejích kritiků.

Často se uchyluje k vydírání, že odejde z vlády (když neodejde Ladislav Bátora z ministerstva školství, když Nečas nekývne na euroval apod.).

V době Topolánkovy vlády zase mnoho svých sympatizantů zklamal tím, když nedodržel slovo, že odejde, pokud se na čas odstoupivší Jiří Čunek do vlády vrátí - Čunek se vrátil, ale Karlovi se z vyhřátého místa ministra zahraničí nechtělo. Nedodržel tak slovo, které dál - buď já, nebo on. Nakonec vše vyřešil šalamounsky - nechal si Čunka prověřit detektivní kanceláří Kroll a tím si své setrvání v křesle ministra omluvil, protože zjištění detektivů podle něho nic neprokázalo.

Tento případ jednak vyvolává nepříjemné otazníky, proč Karel Schwarzenberg nedůvěřoval českým orgánům a najal si na práci s citlivými údaji státu cizí a netransparentní americkou detektivní agenturu, která má navíc úzké vazby na CIA a FBI (před 11. zářím měl výkonný ředitel její newyorské pobočky zodpovědnost za bezpečnost WTC). Místopředsedu vlády a ministra Čunka tak nechal lustrovat cizími detektivy (a nejdražšími detektivy světa, jak připomněla média) - napojenými na zpravodajské služby cizího státu. Tím mohl zemi vystavit bezpečnostnímu riziku.