Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM


Nepřihlášený uživatel

/ #2618 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: petice studentů

2012-12-20 09:00

#2588: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: petice studentů K bodu č.3: Nevím co si představujete konkrétně pod pojmem "musí respektovat naše právo nesouhlasit s jeho politickým rozhodnutím utvořit koalici s komunisty". Souhlasím s Vámi, že Vaše právo nesouhlasit s politickým rozhodnutím sociální demokracie spolupracovat s komunisty je třeba v obecné rovině respektovat, ale současně si i myslím, že zvolení zastupitelé sociální demokracie mají právo Váš požadavek ignorovat a to na základě výsledků demokratických voleb. Jak jsem uvedl již dříve, zvolení zástupci sociální demokracie jsou odpovědni svým voličům. Žijeme v zastupitelské demokracii, kde bohužel není možné zvolené politiky odvolat. Není však ani možné prokázat zda jste ve volbách volil sociální demokracii nebo jste volič jiné strany. Pokud voliči sociální demokracie upřednostňují  Vaše pořadí morálních hodnot, jistě to zohlední v následujících volbách. Pokud však Vaše morální hodnoty nevnímají ve stejném pořadí, pak je budou volit dále a nebude jim vadit spolupráce s komunisty. Myslím si, že takto nějak funguje zastupitelská demokracie v tomto státě (viz. příklad strany "Věci veřejné a následně LIDEM" z parlamentních voleb a současné republikové politiky).

Za pár dnů (pokud ústavní soud nerozhodne jinak) budou prezidentské volby. Pokud vyhraje volby pan Fišer, může se stát, že určitá skupiny občanů bude mít názor, že z morálního hlediska by neměl být prezidentem této země, protože byl devět roků tzv. "normalizačním komunistou", který z důvodu vlastního prospěchu odhodil knížku KSČ až po revoluci. Tato skupina bude jistě mít právo protestovat a vyjadřovat svůj názor. Neumím si však dost dobře představit, že by na základě petice těchto občanů odstoupil z této funkce a nahradil ho druhý (třetí, ...) v pořadí.

Bohužel, mám stále pocit, že se točíme v kruhu. Domnívám se, že náš problém může být někde jinde. Možná by to chtělo začít od toho, jaká forma demokracie by měla u nás být. Zda současná zastupitelská nebo nějaká jiná s prvky přímé demokracie, tj. i s možností odvolávat zvolené zastupitele. Ale to by bylo asi na delší rozhovor.

Přeji Vám šťastné a veselé Vánoce.