Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM

Svatý Josef

/ #2101 Demokracie v ČR a České televizi

2012-12-13 23:41

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/136140-obeti-pedofilie-obvinily-papeze-u-mezinarodniho-tribunalu/
------------------

Oběti pedofilie obvinily papeže u mezinárodního tribunálu

Vatikán – Skupina obětí pedofilních kněží obvinila papeže a několik kardinálů u Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) z odpovědnosti za zastírání sexuálního násilí páchaného hlavně v minulosti duchovními na dětech a mladistvých. Nejvíc případů pedofile kněžích bylo zaznamenáno v Německu, Belgii a USA.
Benedikt XVI.


Členové mezinárodní organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími požadují, aby ICC zahájilo řízení proti hlavě římskokatolické církve a dalším jejím vysoce postaveným činitelům kvůli jejich údajné "přímé odpovědnosti jakožto nadřízeným v hierarchii". "Zločiny proti desítkám tisíc obětí, většinou dětí, zatajovali odpovědní vatikánští činitelé na nejvyšší úrovni. V tom případě vedou všechny cesty do Říma," sdělila advokátka organizace Pamela Speesová.

Podle organizace obvinění "tolerovali a umožňovali systematické zastírání znásilňování a sexuální zločiny proti dětem, které byly hojně rozšířeny po celém světě".
Katolická církev


Kromě papeže Benedikta XVI. jsou hnáni k odpovědnosti vatikánský státní sekretář, tedy fakticky předseda vlády, kardinál Tarcisio Bertone, jeho předchůdce Angelo Sodano a prefekt kongregace pro nauku víry William Levada. Předtím v této funkci sloužil kardinál Joseph Ratzinger, než nastoupil v roce 2005 na papežský stolec po Janu Pavlovi II. a přijal jméno Benedikt XVI.

Centrum pro ústavní práva nese Mezinárodnímu trestnímu soudu 20 tisíc stran důkazů. "Pokud panuje rovnost a právo je uplatňováno spravedlivě, pak jde skutečně o zločiny proti lidskosti, za něž musí – podle teorie o odpovědnosti velení – nést trestní odpovědnost špičky katolické církve," vysvětluje Speesová. "K souzení zločinů proti lidskosti je nutné prokázat jejich rozšíření a systematičnost. A i když se žalobci nebudou moci zabývat jednotlivými případy před rokem 2002, mohou je vzít v úvahu jako důkaz, že šlo skutečně o široce rozšířený a systémový zločin," dodává.

Profesor mezinárodního práva Andre de Hoogh:
"Bude velmi těžké dokázat, že církev jako organizovaná skupina páchala zločiny proti lidskosti."

Pedofilní skandály, v nichž figurovali kněží jako pachatelé a někteří jejich nadřízení jako ti, kdo vše kryli, propukly loni zvlášť v Irsku, Belgii a Německu, ale zasáhly kromě USA a Nizozemska i některé další země. Pro církev to byla nejhorší rána za poslední léta. Vatikán po počátečním otálení vyslovil nad záležitostí politování. V květnu ve zvláštním oběžníku nařídil všem biskupům, aby zajistili, že duchovní, kteří jsou podezřelí z pedofilie, stanou před soudem.
Čtěte také:

Za pedofilii kněží mohou 60. léta, tvrdí církevní studie, 19. 5. 2011
Biskupové musí spolupracovat se soudy kvůli pedofilii, 16. 5. 2011