Petice za záchranu porodnic v ČR

Radmila

/ #471 Necitelnost k rodičkám

2012-11-24 13:46

Vážený pane, vážená paní,
považuji rušení porodnic za necitelnost k rodičkám, ne-li zločin. Ženy už léta marně usilují o tzv. porodní domy, kde by mohly rodit nestresované nemocničním prostředím. Ženy marně usilují, aby možnost a praxe spolupráce s dulami byla v této zemi všeobecně známá a praktikovaná.
O to usilovněji se ale bojuje proti domácím porodům. Někteří páni lékaři-úředníci  jako by si ženu-rodičku, pletli s chovným kusem. Nechápou, že okamžiky porodu jsou pro ženu mimořádně náročné, zejména pro její psychiku. A že je pro matku nesmírně důležité, s kým rodí a jak rodí, kdo vedle ní stojí a kde se vynachází.
Oni bojovníci proti domácím porodům by se měli aspoň trochu snažit pochopit rodičku, která po výkonu tak mimořádném, jako je porod, potřebuje především zdravý spánek a blízkost jí milých lidí. Ohledně zdravého spánku v porodnicích by se dalo dlouze diskutovat! Kdyby ovšem někdo z těch, kteří tak brojí proti domácím porodům, slyšet chtěl.
A jestliže je naše porodnictví k maminkám takto macešské a ne ohleduplné k duševní zátěži rodiček, pak rušení porodnic to vše jenom zhorší: Ne každá žena bude mít na taxislužbu. Pro mnohou ženu je zátěží už jenom kvalita silnic v době porodu - jsou sjízdné? Natož uvažovat, že ji celou bolavou budou převážet hodinu i víc, kdy může porodit v autě, či dokonce silně krvácet.
Proto podepisuji petici,
a nedivím se ženám, které po zkušenostech s porodem právě proto nechtějí další dítě. Není jich totiž málo, ale kdo se jich na to ptá?
Tímto se nechci dotknout výborných a citlivých lékařů či zdravotních sestřiček, kterých je v zemi spousta. Ale lékař jako takový může maminku posílit duševně - ale není tím, kdo rozhoduje, např. o rušení nemocnic. To už vůbec nepíšu o tom - že by se na rušení porodnic někdo otázal - MAMINEK.