Otevřený dopis ombudsmanovi-stop lidským paskvilům

Jana

/ #53 Obava o budoucnost klasické pěstounské péče v souvislosti se schválenou novelou

2012-11-15 10:15


Jsem pěstounka 3 sestřiček. Po přečtení názorů paní Vrtbovské je mi moc smutno. Moc je mi líto dětí. Do teď jsem nechápala proč ve schválené novele zákona o sociálně - právní ochraně dětí není alternativa ukončení přechodné pěstounské péče přechodem do dlouhodobé pěstounské péče. V § 27a je jmenována pouze možnost adopce nebo návratu do původní rodiny:
(7) Soud může na návrh orgánu sociálně-právní ochrany svěřit dítě do pěstounské péče na přechodnou dobu osobám v evidenci, a to na
a) dobu, po kterou nemůže rodič ze závažných důvodů dítě vychovávat,
b) dobu, po jejímž uplynutí lze podle zákona o rodině dát souhlas rodiče s osvojením, nebo
c) dobu do nabytí právní moci rozhodnutí soudu o tom, že souhlasu rodičů k osvojení není třeba.
Tak vnímám, že je vše připraveno na postupný útlum klasické pěstounské péče. Paní Vrtbovská se domnívá, že valná většina dětí je umístitelná do přechodné pěstounské péče a následně adoptovatelná. A asi není sama, když novela vypadá jak vypadá. Domovy se mají minimalizovat, klasická pěstounská péče se minimalizuje, soudím, že adopcí o moc nepřibude, návratů do původní rodiny také ne, takže zbývá opakované umísťování dítěte do přechodné pěstounské péče. (Ještě jestli alespoň bude možno opakovat svěření téhož dítěte do téže přechodné pěstounské rodiny, budou-li o to alespoň někteří pěstouni stát. Nahání mi to celé hrůzu. Myslíte si někdo, že je možné nějakým způsobem proti tomu něco společně dělat?