Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM

Tomáš Imrich

/ #223 Omluva KSČ z roku 1989

2012-11-13 11:36

Pro ty co chtějí veřejné pokání, tady je text omluvy KSČ již z roku 1989. K této omluvě se později vzniknuvší KSČM přihlásila. Doufám, že členové stran současné vlády budou mít také dost slušnost a brzy se omluví za své nekompetentní a zkorumpované vládnutí. Nedokážu posoudit jestli paní Baborová je vhodný odborník pro tuto funkci, ale samotné členství v KSČM není diskvalifikace. Žáci Gymnázia v Třeboni mají evidentně velmi omezený přehled o současném dění pokud si vyberou jako nejdůležitější téma ke kterému se vyjádřit fakt, že do krajské vlády na obor školství je dosazena členka demokraticky zvolené strany. Tomáš Imrich, bývalý student této školy. V roce 1989 mi bylo 7 let.


Vážení spoluobčané,

v této osudové i nadějné chvíli našich národů, celé naši vlasti, obra­cí se na vás mimořádný sjezd KSČ. Naše slovo je zároveň vyznáním. Draze vykoupené poznáním, že veškeré politické a ekonomické úspě­chy jsou pomíjivé, protože věčný je jenom člověk a jeho mravní hodnoty, jeho osud, jeho radosti a starosti, naděje a zklamání, jeho víra a pochybnosti — zkrátka všechno, co vyjadřuje podstatu jeho života.

Tak chápeme veřejnou lekci, která nám, komunistům, byla udělena v posledních týdnech.Naše doznání všech chyb, omylů, všech de­formací proti lidskosti a demokracii není jen prázdné gesto.

Protože naše bývalé vedení nenašlo v sobě dosud tolik cti a odvahy veřejně se omluvit, činí tak delegáti mimořádného sjezdu KSČ. Omlouváme se naší mládeži i všem občanům, kteří byli postiženi ne­oprávněnými represemi, omlouváme se dětem těch rodičů, které trpě­ly postihy ještě v dalších generacích. Omlouváme se za veškerá příkoří i členům strany, kteří za svoje reformní postoje, za nesouhlas s protizákonným vstupem vojsk pěti spojeneckých zemí v roce 1968 museli KSČ opustit a ztratili postavení rovnoprávných občanů.

Rovněž cítíme povinnost vyjádřit politování nad tím, jak bývalé stranické vedení v uplynulých letech hrubě a nezákonně nerespekto­valo právo na vyjádření názorů nezávislých občanských iniciativ včetně Charty 77. Jsme si vědomi i odpovědnosti celé naší členské základny, že tomu nedokázala zabránit.

Proto se strana rozhodně rozchází se všemi, kteří se vědomě do­pouštěli zvůle, zneužívali moc, dali se korumpovat a korumpovali druhé, se všemi, kdož vydávali lež za pravdu, dopustili znehodnocení ideálů socialismu, čestnosti a spravedlnosti, významu práce a jejích mravních hodnot, víry v domov a vlastenectví, v jednotu slov a činů a kteří dopouštěli zneužívání pořádkových sil proti občanům. Dáme plný průchod takovému hodnoceni všech skutečností, které bez před­pojatosti zhodnotí míru odpovědnosti osob i institucí státu a strany v uplynulých čtyřech desetiletích s plným respektováním všeho ne­sporného a trvalého, čeho bylo dosaženo v průběhu národně demo­kratické revoluce i při výstavbě socialismu v naší vlasti. Přitom budeme vždy starostlivé dbát pravidla chovat se pozorně k dějinám, neboť jinak bychom se dopustili dalších chyb, dokonce na svých matkách a otcích, sami na sobě. Proto nedopustíme ani snižování pracovních a občanských zásluh těch členů strany, kteří po deseti­letí svědomitě a nezištně plnili politické a pracovní úkoly ve pro­spěch naší společnosti.

Bezpráví, které neodpovědní činitelé státu a strany spáchali na mládeži 17. listopadu tohoto roku, se nesmí už nikdy opakovat