Požadujeme navýšení rozpočtu Slezského divadla v Opavě


Nepřihlášený uživatel

/ #124 Re: Re: FIASKO na zasedání zastupitelstva v Opavě dne 27.2.2012

2012-03-04 19:44

#115: - Re: FIASKO na zasedání zastupitelstva v Opavě dne 27.2.2012

paní Mathiasová,

vy nerozumíte, my nerozumíme. Dvě hod. si situaci vysvětlujeme, a stejně se nepochopíme.....absurdní, ale zřejme za to mohou emoce... jasně jsem na zastupitelstvu řekla, že  vystoupujiila jako občan / ne jako zaměstnanec divadla/,  který zmíněnou petici podpořil, a nabídnul svoji tvář veřejnosti, aby jsem  Vám zastupitelům mohla na příštím zasedání, kterého se ráda zúčastním, přinést vůli vašich voličů. Petiční archy přineseme přímo panu primátorovi a budeme čekat na jeho vyjádření , jako zákon říká.

Nebaví mě chodit po Opavě a být zastavovaná lidmi, kteří jsou nešťastni, že se nemají kde vyjádřit. Mrzí mě, že slovo a názor občana je tak slabý  právě v demokratické společnosti. Divadlo není zájmový kroužek. Je to zaměstnání 2OO lidí, kteří tím živí sebe a své rodiny.  Srovnávat jej se sportovními kluby, je směšné a pro veřejnost zavádějící.  Všichni přece dobře víme, že sport a sportovní aktivity, jsou i pro naše děti i pro nás dospělé, důležité.....I tak porovnat možnosti sportovců a ochotnických umělců je nešťastná volba. Natož je srovnávat s profesionály.........to je nesrovnatelné !

My jsme  profesionálové, kteří řádně vystudovali a řádně se zaměstnali podle zákonů ČR v instituci Slezské divadlo Opava. Řádně si vykonávame dle pracovních smluv svoji práci, za mzdu, ke které je škoda se vyjádřovat/  a kterou splácíme své úvěry, platíme nájmy, živíme své děti.........

V momentě, když divdelníci přinesou domů ocenění, nebo reprezentují v zahraničí, bere se to jako samozřejmost, a chvála /asi 1 týden trvající/ nabere úžasných rozměrů. Pak se na vše rychle zapomene. Cokoli divadelníci potřebují se potká s jediným " nemáme peníze, musíme šetřit..... I to chápeme, je krize. Nežijeme v nějakém vákuu. Taky  nás se dotýká. Město však ví, že my sami nemůžeme podnikat a tím zvyšovat své příjmy. Ano jsme na krku městu, ale ani za to my divadelníci nemůžeme. Je to dané zákony této země. Proto se všichni opravdu snažíme oplácet vynaložené prostředky města tím, že jej co nejlépe reprezentujeme kde se dá. Nosíme domů ocenění a tím vracíme co od něj dostávame.

To však není problém, který řešíte vy s nami.  Problémem je, že rekonstrukce, která trvala skoro dva roky za pozastaveného provozu,  nás stála dočasnou strátu divácké veřejnosti a chce to čas, aby se divadlo znovu rozjelo a v novém světle potěšilo celou veřejnost. Město jako náš zřizovatel taky může participovat na rozjetí různých mezinárodních projekteců, které by znovu napomohli divdlu se realizovat i na evropské půdě, nebo může na jistou dobu pomoci se sdílením narostlých nákladů způsobených rekonstrukcí. To nejsme schopni udělat sami. Z čeho? Z méně peněz máme zaplatit více nákladů.??????

Proč se tyto ekonomické záležitosti dotýkají umělecké práce? Proč je tak okleštěný a vykradený soubor ještě víc vypleněný? proto, aby lépe fungoval? Když máme méně peněz, nebudeme moct vice nakupovat. myslím chybějící lidi, aby jsme mohli ŘÁDNĚ hrát Nejsem ekonom, ale vedu domácnost a je to celkem podobné. Když nebudu mít za co nakoupit, nebudu moct ani LÉPE uvařit Dostanu sa do dluhů, se kterých mi znovu bude muset pomáhat ...v tomto případě město......Co je na tom tak těžké pochopit. ?

Spoustu názorů co tady čtu píšou lidi, kteří jsou přesvdčeni, že kdyby ti "šašci" tady nebyli /to jako my :) / dostali by snad ty penízky oni...chacha.......to je předse ta největší blbost. Ale oni tomu věří...........  a z toho chtějí zastupitelé těžit? Z toho, že nás veřejně pranýřují za to co jsme nezpůsobili?  Právě petice je tady na to, aby písemně sdělila radním, názor občanů, nebo jejich požadavky. Petice říká, že chceme navýšit rozpočet o částku, kterou nám zastupitelé vzali oproti předešlým sezónam. V uplynulých dvou sezónach jelo divadlo na půl plynu a teď, když mělo naplno začít, nastali problémy................

Mgr. Katarína Jorda Kramolišová