Petice Za zrušení soukromých exekutorů


Nepřihlášený uživatel

/ #282

2012-01-09 15:39

Tak mi nedá, než napsat naši zkušenost s exekutory: dluhy nasekal přítel u DP před 12ti lety (v té době student SŠ bez příjmů, což ho samozřejmě neomlouvá). Bohužel jsme tento problém začali řešit až o několik let později a chtěli vše vyřídit (v té době již oba pracující). Na DP nám bylo řečeno, že vše je již předáno k soudnímu řízení a oni k tomu již nepodávají informace, ať si počkáme na vyjádření soudu. Čekali jsme dalších pět let... Doslova přes noc jsme se stali majiteli dluhu cca 130 000kč (dluh vůči DP byl necelých 10 000kč). Takže platíme, co můžeme, jsme mladá rodina a statisíce se nám v šuplíku rozhodně neválí...
Se situací jsme smíření a bereme to jako velice drahou zkušenost, i když by člověk někdy brečel, že místo, aby koupil něco dětem, tak škrabe z toho mála exekutorům na luxusní dovolenou.
Jsme jen další anonymní rodinou, která se potýká s důsledky špatně nastavených zákonů a pravomocí exekutorů. Důsledky pro naši rodinu jsou jednak v osobní rovině, která cizí lidi samozřejmě nezajímá, např. se bojíme uzavřít sňatek (bydlení je psané na mě a dovolávat se zpětně, že se nejedná o společné jmění manželů, na to se při dnešních praktikách nelze spoléhat) a abychom se vyhnuli srážkám ze mzdy (a díky tomu následným dluhům, které by nám tím pádem vznikaly jinde), tak přítel musí pracovat na ŽL. A tady přecházíme do roviny, která se již netýká pouze neznámé rodiny, (když si nadělali dluhy, tak ať platí i s úroky), ale dotýká se státu a všech daňových poplatníků. Lidé, kteří jsou a budou v obdobné situaci se budou zaměstnaneckému poměru vyhýbat (je to logické a jenom hlupák si může myslet, že dlužník dá přednost splátkám exekutorovi, před záchranou živobytí vlastní rodiny). Pokvete práce na černo, vyplácení bokem na ruku a práce na schwarz systém (nevím jak se to píše), což se projeví snížením objemu peněz vybraných na dani z příjmů a na sociálním pojištění (které člověk v zaměstnaneckém poměru platí mnohem vyšší). A už nemluvě o nových bezdomovcích, dětech v ústavech odebraných sociálkou, snížené spotřebě obyvatel atd... Nejsem ekonom ani nic podobného, ale selského rozumu mám dost na to, abych si spočítala, že nebudou biti jenom dlužníci, ale nahrabané peníze vymahačů a exekutorů budou muset do systému nalít zpět zase obyčejní daňoví poplatníci.... nebo se pletu?