Petice za záchranu porodnic v ČR

Petr Lidák

/ #222 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-18 18:14

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Dělám porodnictví přes 20let, porodil jsem přes 5000 dětí, do důchodu mám daleko, ale chtěl bych zase dělat v malé porodnici. Argumenty politiků a ekonomů neobstojí.

1. malé porodnice mají i menší počet personálu, na jednoho tak ve skutečnosti vyjde ročně více porodů než na pražské klinice, kde je jich plné hejno. A hlavně o službách pak musí dát i 3-4 hlavy dohromady,  aby problém zažehnali. To není nic proti, jen trocha do mlýna.

2.Ekonomika - je naprosto opačná než tvrdíte Vy- jelikož existují "individuální sazby péče" ve smlouvách s VZP, rodí malá porodnice např.za cca 25000 bodů, klinika za stejný, nekomplikovaný porod dostane kolem 40000 bodů. Tím, že si stát sníží síť zdravotnických zařízení, nejen porodnic, může nastat v nedaleké budoucnosti neřešitelný problém. Budeme nemocní a zbude na nás jen "neakutní" lůžko v LDN či na oddělení tzv.následné péče. Dobrá vyhlídka.

3. Rodička uvítá spíše solidní péči s lidským přístupem jedním lékařem a jednou asistentkou, než špičkovou přetechnizovanou verzi porodu, kde se komplikace spíše vytváří. Netvrdím, že jsem se nesetkal s "normálním" porodem, který se během okamžiku převrátil do noční můry, ale vždy se to zvládlo. Na druhé straně komplikované porody končící úmrtím novorozence či rodičky či obou bohužel existují i na špičkových porodnicích v Praze. Jenže jaksi mediální mašinérie posouvá všechny lidi do náhledu,  když to nezvládli ani v Praze, co by pak dělali na periferii. Trochu mne mrzí takový jednoduchý pohled na "venkovní" - mimopražské porodnictví, kde se dosud rodilo kolem 70% dětí.