Petice za záchranu porodnic v ČR


Nepřihlášený uživatel

/ #197

2011-12-17 17:03

Rušení porodnic jenom na základě počtu porodů při nastavení limitu, který je likvidační pro většinu nemocni mimo velká města je absolutně krátkozraké a nekoncepční.
Pokud jde o ušetření financí je podstatně přínosnější "zplnomocnit" porodní asistentky k vedení porodu tak aby lékař byl volán jen v případě rizikového porodu, či komplikací. Tak to funguje ve všech vyspělých zemí, včetně Německa, Anglie atd. Prudce se tím snížily finanční náklady na vedení porodnic.
V současnosti musí nemocnice "prezentovat" i takové úkony jako je měření tlaku jako úkony provedené lékařem (ačkoliv to zcela fundovaně provede sestřička-porodní asistentka ještě něž se k lékaři vůbec dostanete). Pokud by tento a spousta jiných úkonů byly oficiálně nahlášeny jako provedené sestrou-porodní asistentkou tak nebudou proplaceny pojišťovnami.
Další důvod proč nesouhlasím se zrušením malých porodnic je ten že si nedovedu představit jak s rozjetým porodem jedu někam hodinu nebo i déle. V horší variantě ještě k tomu v zimě, v noci a za hnusného počasí.
Ministerstvo zdravotnictví de facto zlikvidovalo samostatné porodní asistentky a teď bere ženám další možnosti jak v pohodě a klidu porodit.
Technokratům zřejmě vyhovuje jenom tabulka s velkými čísly a vůbec je nezajímají lidé za těmito čísly.