Poslanci a senátoři, zastavte Miloše Zemana

Vladimír

/ #2 Moje verze dopisu poslancům

2019-09-12 14:17

Vážená paní poslankyně,
vážený pane poslanče,

24. července schválil Senát návrh ústavní žaloby na prezidenta republiky Miloše Zemana. Tato skutečnost představuje závažné ohrožení vnímání České republiky jako právního státu, protože prezident by měl být tím prvním, kdo hájí naši Ústavu. Ještě závažnější na celé situaci je skutečnost, že tento návrh schválil Senát přesvědčivou většinou a nikoliv jen o několik málo hlasů. I bývalí soudci Ústavního soudu jako Eliška Wagnerová, Vlasta Formánková nebo Stanislav Balík se vyjádřili, že podle jejich názoru Miloš Zeman porušuje naši Ústavu. Bývalý ústavní soudce Miloslav Výborný na otázku, zda Miloš Zeman porušuje naši Ústavu, dokonce odpověděl:
„Samozřejmě, to ví každý.“

Dnešní situace tak představuje závažné ohrožení důvěry občanů ve vůli ústavních činitelů chránit nejvyšší zákon naší republiky, Ústavu.

Pokud nechceme, aby již na vždy ulpěl na našem prezidentovi a na poslancích dolní komory Parlamentu ČR stín pochybností o jejich vůli hájit Ústavu naší země, je třeba, aby Ústavní soud buď očistil Miloše Zemana od všech obvinění, ke kterým se kromě senátorů přidali i bývalí ústavní soudci, nebo aby svým rozhodnutím vyložil Ústavní soud ta znění Ústavy, o kterých se vedou spory, a tím stanovil přesněji pravomoci a povinnosti prezidenta naší země, aby tak ukončil pochybnosti o tom, jestli nejvyšší ústavní činitel naší země porušuje Ústavu.

Za dva týdny, 26. září, bude Poslanecká sněmovna hlasovat o zmíněném senátním návrhu. Nedomnívám se, že v civilizované zemi je dlouhodobě možné, aby senátoři a bývalí soudci Ústavního soudu obviňovali prezidenta země z porušování Ústavy. Doufám proto, že svým hlasem umožníte Ústavnímu soudu ukončit současné pochybnosti senátorů a bývalých soudců Ústavního soudu o neústavním chování našeho prezidenta Miloše Zemana, ať už je váš názor na otázku, zda prezident Miloš Zeman porušuje naši Ústavu, jakýkoliv.

S pozdravem,