ZA ZACHOVÁNÍ HOSTINCE U ČERNÉHO VOLA


Nepřihlášený uživatel

/ #317

2011-12-08 14:13

Kopie textu, který jsem adresoval panu místostarostovi T. Macháčkovi.

Vážený pane místostarosto,
Dozvěděl jsem se dnes, že se má v úterý 13. 12. 2011 na jednání zastupitelstva rozhodovat o dalším osudu hospody U Černého vola. Jak zmiňuje Dagmar Šormová v jednom z textů na toto téma, které se ke mě dostaly, tato hospoda měla být už dávno památkově chráněná. Myslím, že to myslela, stejně jako já, ne tak, že jde o metaforu nebo o jakýsi emotivní výkřik, ale naprosto pragmatický požadavek zachování něčeho kulturně cenného a nenahraditelného, co spoluvytváří genia loci Pohořelce a Loretánského náměstí.
V podobné situaci jako budete při tomto rozhodování Vy, byli v druhé polovině 19. století zakladatelé prvních chráněných území a národních parků (např. Yellowstone). Podobné kroky tehdy musely vypadat v očích většinové společnosti naprosto šíleně, nicméně svědčí o jasnozřivosti tehdejší společenské elity, že dokázala ochranu lokálně prosadit ještě než se z úbytku divočiny stal všem zřejmý problém (a kdy už bylo v mnohém pozdě).
V duchu tohoto přirovnání na Vás apeluji, abyste zvážil nejen krátkodbé ekonomické pohnutky (v řádu let), které by vedly ke zrušení hospody, v podobě v jaké funguje nyní, ale i dlouhodobý kulturní přínos, který tato lokalita má. Ve Vašich rukou je totiž nejen zodpovědnost za osud jedné lukrativní prostory, ale i za to, jak bude dnešní společenskou elitu hodnotit generace mých dětí a vnuků.

S pozdravem,

J. Žárský,

Pohořelec