Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Spojenec USA, který udržoval hegemonii dolaru, na historické cestě

/ #14492 Spojenec USA, který udržoval hegemonii dolaru, na historické cestě

2017-10-09 12:44

Saúdský král v Moskvě – setkání s rozhodujícím vlivem na světové ceny ropy. Spojenec USA, který udržoval hegemonii dolaru, na historické cestě

Přestože Sovětský svaz byl prvním na světě, kdo v roce 1926 uznal Saúdskou Arábii založenou otcem současného krále Salmána bin Abd al-Azíze a navázal s ní diplomatické styky, ty byly o deset let později na nátlak Západu přerušeny až do rozpadu SSSR v roce 1991.

Čtyřdenní pobyt krále v Rusku ve dnech 5. – 8. října je proto historickou událostí, neboť jde o první návštěvu Ruska saúdským monarchou. A ten má velký symbolický význam, protože Saúdská Arábie vždy bývala hlavní oporou Západu jak proti SSSR tak proti Rusku – ať už šlo o financování CIA při utváření Al Kajdy k boji proti Sovětům v Afghánistánu nebo stvoření “petrodolaru” co by jediné světové měny, čímž především Saúdská Arábie pomáhala Spojeným státům udržovat globální hegemonii.

Už chyběla jen Saúdská Arábie – sílící vliv Ruska, slábnoucí vliv USA

Rusko v letech po propuknutí arabského jara trpělivě zaplňuje prostor, který uprázdnily Spojené státy a Západ obecně, což ve výsledku už dnes znamená, že udržuje nadstandardně dobré vztahy s Egyptem, Izraelem, Jordánskem, Irákem, Tureckem, Katarem, Spojenými arabskými emiráty, které mají v plánu nakoupit nejmodernější ruské stíhačky, o Sýrii nebo Íránu ani nemluvě. Saúdská Arábie Rusům v jejich blízkovýchodním „puzzle“ zatím chyběla a právě tím je současná návštěva tak významná – Spojené státy právě ztrácejí svého zásadního blízkovýchodního partnera. Spojené státy proto návštěvu sledují s nervozitou. „V podmínkách geopolitické nejistoty, když je pozice Ameriky jako světového lídra zpochybňována a ceny ropy padají, se Rusko a Saúdská Arábie nejspíš sblíží,“ píše The Washington Post, který dále uvádí: “Analytici vidí Salmanův výlet do Moskvy jako nejjasnější znamení, že ruská hazardní hra v Sýrii se vyplatila.”

http://www.aeronet.cz/