Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Skandál: Facebook zablokoval Primě diskusi k pořadu Svět podle Putina, televize nechápe a je v šoku.

/ #14032 Skandál: Facebook zablokoval Primě diskusi k pořadu Svět podle Putina, televize nechápe a je v šoku.

2017-06-30 18:58

Skandál: Facebook zablokoval Primě diskusi k pořadu Svět podle Putina, televize nechápe a je v šoku. Blokace přišla z Irska z evropské centrály v Dublinu. Zaúřadovalo CTHH nebo jde o práci neconoů na umlčení Olivera Stonea?

Televize Prima dnes vydala oficiální tiskové prohlášení [1], ve kterém se distancuje od úterního zablokování diskuse na Facebooku a žádá po americkém technologickém gigantu vysvětlení. K čemu došlo? Televize Prima spustila ke svému 4-dílnému dokumentu Svět podle Putina i paralelní online diskusi s diváky na svém Facebooku k pořadu Názor bez cenzury, který byl vysílán od 21.00 hodin v úterý. Otevřená diskusní platforma umožňovala lidem vyjadřovat své názory a konfrontovat je s případnou kritikou ostatních diváků. Jenže, co se nestalo. V ranních hodinách ve středu byla náhle diskuse zablokována. Obrovská vlna kritiky a nevole se snesla na TV Prima za cenzuru, jenže podle všeho je v tom TV Prima naprosto nevině. Nebyla to Prima, ale přímo Facebook. Redakce AE News se dnes obrátila na centrálu společnosti Facebook v irském Dublinu, abychom se dozvěděli, jestli diskusi zablokoval někdo z Prahy a na základě jakého statusu.

Facebook z Dublinu blokuje všechno, co narušuje protiruskou rétoriku

V polovině května Facebook zablokoval držitele Pulitzerovy ceny, který pracoval na odhalení skandálu Panama Papers. Matthew Caruana Galizia se dočkal této blokace poté, co na na svém profilu zveřejnil informace o korupci premiéra Malty a jeho spolupracovníků . O tom, že Facebook nemá problém blokovat i velké televize, o tom svědčí incident z ledna, kdy Facebook zablokoval profil ruské televize RT den před inaugurací Donalda Trumpa. Jakmile bylo po inauguraci, Facebook blokaci zrušil . Televize Prima se tak dočkala zablokování diskuse právě v souvislosti s dokumentem Svět podle Putina, který je natolik výbušný, že přímo útočí na hlavní tepnu amerických neoconů. Včerejší 3. díl byl zatím největším útokem proti americké moci, protože jasně zaznělo, že američtí jestřábi potřebují k udržení disciplíny a poslušnosti států v Evropě nějakého vnějšího nepřítele, kterého by se vazalské státy v NATO obávaly. V tiskovém prohlášení Primy se uvádí:

Televize Prima: Diskuse k dokumentu Svět podle Putina dočasně nedostupná

Televize Prima byla nejdříve v reportáži pořadu Newsroom ČT24, odvysílané v neděli 18. června, napadena respondenty za to, že k dokumentu Svět podle Putina vysílaném na stanici Prima ZOOM nepřipojila následně kritickou debatu, reportáž 

V úterý 20. června byla v rámci pořadu NÁZORY BEZ CENZURY ve 21 hodin odvysílána na Facebooku Zpravodajství FTV Prima online diskuse, avšak po necelých šesti hodinách byla na Facebooku zablokována.

Televize Prima se již obrátila na administrátory Facebooku s žádostí o vysvětlení, proč, a případně na čí popud byla diskuse zablokována. Omlouváme se tak divákům. Považujeme toto za atak na nezávislou diskusi, po které mimo jiné respondenti a kritici volali, a budeme požadovat vysvětlení, kdo a proč diskusi blokuje. 

V současné době tedy prověřujeme, zda se nemůže jednat o zatím nespecifikovaný technický problém či zda je to skutečně něčí pokus, jak diskusi cenzurovat či blokovat.

Poslední, čtvrtý díl dokumentu odvysílá ve čtvrtek 22. června ve 20 hodin stanice Prima ZOOM.

Za televizi Prima

Jana Mrákotová

http://www.aeronet.cz