Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Vlastenec

/ #13940 Evropská komise spouští proti Česku řízení za to, že odmítá uprchlické kvóty

2017-06-16 09:37

Evropská komise zahájí řízení s Českou republikou, Maďarskem i Polskem za neplnění migračních kvót. Komise o tom rozhodla během svého úterního zasedání.

„V posledních měsících Komise několikrát vyzvala členské státy, které dosud nikoho nerelokovaly nebo které neučinily žádný relokační příslib, aby tak učinily. Bohužel, bez ohledu na tyto výzvy, Česká republika, Maďarsko a Polsko v rozporu se svými právními závazky vyplývajícími z rozhodnutí (Evropské) rady a v rozporu se svými závazky vůči Řecku, Itálii a ostatním členským státům dosud nepodnikly nezbytné kroky. V tomto kontextu, a jak je uvedeno v předchozí zprávě o relokaci a přesídlování, se Komise rozhodla zahájit proti těmto třem členským státům řízení o porušení Smlouvy,” uvedla Komise v tiskové zprávě.

Eurokomisař pro vnitro a přistěhovalectví Dimitris Avramopulos k tomu uvedl: „Naše unie je založena na solidaritě a společné odpovědnosti. Tyto základní hodnoty platí pro všechny politiky EU a migrace není výjimkou. Nemůžeme ponechat a neponecháme členské státy, které mají vnější hranice, bez pomoci. A pokud jde o relokaci, musí být jasno: provádění rozhodnutí Rady o relokaci je zákonnou povinností, nikoli nezávaznou možností.“

Řízení má několik fází a může skončit soudem, který by mohl rozhodnout o pokutě pro členský stát. Avramopulos před řízením varoval už minulý měsíc.

Tak, teď se snad i těm nejzarytějším eurofilům otevřely oči a vidí, co je Evropská unie skutečně zač a jak "dobře" to s námi mysli.