Odvolat ministra Daniela Hermana


Nepřihlášený uživatel

/ #419

2016-10-27 18:14

Asi těžko může dnes rozhodnout, zda ministr Herman mluví o rozhovoru se presidentem Zemanem na Slovensku pravdu, protože prakticky nejsou o tom svědci. Ale osobně se divím, že se Hermana nikdo nezeptal, co na údajnou podmínku Zemana, že vyznamenání strýci potvrdí, pokud se on s dalajlámou nesejde, odpověděl. Podle mne jsou tyto možnosti:
1. Pokud by řekl, že se přesto s dalajlámou sejde, tak by normální člověk tu podmínku ihned zveřejnil a taky by svému strýce jasně sdělil, že vyznamenání nedostane, a tedy nemá cenu, aby pro ně letěl.
2. Pokud by mlčel, tak by se Zeman asi zeptal, a pokud by mu Herman přesto nezodpověděl, tak platí bod 1.
3. Pokud by Zemanovi slíbil, že se s dalajlámou nesetká a svůj slib nesplní, tak nemá morální právo komukoliv cokoliv vyčítat. Pak je pochopitelné, že kancelář presidenta zařadila Bradyho na seznam kandidátů, kancléř mu volal v rámci šetření kandidátů atd. Neumím posoudit, zda by president stihl, po zjištění, že Herman slib nedodržel, ho se se seznamu odvolat ( jednání s kanadskou ambasádou apod.)
4. Poslední varianta je, že se o tom nehovořilo, a že Herman fabuloval.

Z těchto důvodů se mi zdá jako nejpravděpodobnější varianta č. 4, že si to celé asi Herman vymyslel, poněvadž si to mohl on i jeho spojenci zrežírovat současnou aféru bez ohledu na stanovisko Zemana.
Navíc je osobní přímluva za svého příbuzného, i když by si jinak vyznamenání zasloužil, něco jako protekce, a asi více odsouzení schopná, než případná podmínka Zemanova, který jednal v zájmu státu.