Za ponechání údaje o hlavním městě Izraele ve školním atlase


Nepřihlášený uživatel

/ #35

2016-08-31 20:44

O tom, ktere je hlavni mesto toho ktereho statu, rozhoduje dotycny stat.

Pred Druhou svetovou valkou Litevcani uvadeli, ze jejich hlavnim mestem je Vilnius, docasne okupany Polskem, a proto administrativa statu sidlilo v Kaunasu.

Uvadet Tel-Aviv jako hlavni mesto Izraele namisto Jeruzalemu je jako tvrdit, ze hlavnim mestem Ruska je Leningrad a ignorovat, ze jim je Moskva a ze Leningrad se jmenoval a zase jmenuje Sankt Peterburg. Podobne by bylo uznavat za hlavni mesta New York namisto Washingtonu, DC, Toronto namisto Ottawy, Sydney namisto Canberry, Rio de Janeiro namisto Brasilii, atd.

Tvrdit, ze Cesko nemuze uznavat Jeruzalem kvuli jeho vychodni casti, jejiz unifikaci s jeho zapadni casti provedl Izrael po Sestidenni valce v cervnu 1967, rad bych pripomenul, ze Ceskoslovensko uznavalo jako hlavni mesto NDR Berlin, pres existenci jeji zapadni casti, ktera nebyla soucasti NDR. Soucasny postoj ceske administrativy je tudiz "mnichovsky".

Soucasny postoj nekterych neni zalozen na historicke pravde, ale politicke korektnosti, ktery, jak historie jiz mnohokrat dokazala, vede spise do hrobu nez na vysluni civilizace. Ceskeho Ministerstva kultury (v tomto pripade spise vystupujici jako Ministerstvo politicke korektnosti) v tomto pripade plave s proudem, nez aby se drzela jistych zasad.

Pokud Cesko ma kratkou pamet, v dobe nesvobody a okupace, at nacisticke nebo sovetske, stali Zide a pozdeji jejich stat Izrael na strane ceskeho lidu, coz se o Arabech rici neda. Staci pripomenout jejich nejvyznamnejsiho predstavitele z uzemi dnesniho Izraele, Jeruzalemskeho muftiho, ci Gamala Abdela Nasera, ktery pro svuj postoj musel byt v dobe WW2 internovan Brity. Byla doba, kdy si to Ceskoslovensko uvedomovalo a clovek by predpokladal, ze historicka pamet naroda neni zase tak kratka, ale v pripade soucasne ceske vlady se evidentne mylim.

Co se tyce samotne petice, jeho vyplneni vyzaduje uvedeni krestniho jmena. Pro mne nemozne uvest, protoze nejsem krteny. Autori peticni stranky zrejme nevedi, ze v cestine existuje Rodne jmeno, stejne jako v anglictine First ci Given Name, ve francouzstine Prénom a v nemcine Vorname. Vyrazy, ktere nepredpokladaji predem definovane nabozenstvi, jak je tomu u krestniho jmena.

Charles Wiener