Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #10390 Erdogan o puči: „Je to dar od Boha“. Aktualizace: Vystoupí Turecko z NATO?

2016-07-20 12:52

Erdogan o puči: „Je to dar od Boha“. Aktualizace: Vystoupí Turecko z NATO?

Zatímco byl Erdogan na dovolené, došlo v Turecku k pokusu o vojenský převrat. Celá akce trvala jen několik hodin a zúčastnilo se jí jen velmi malé procento turecké armády. A kromě toho, že akce má na svědomí smrt necelé dvoustovky lidí, mezi nimiž jsou i civilisté, jako by k žádnému pokusu ani nedošlo – Erdogan je dále vládcem země a svět vyjadřuje podporu jeho demokraticky zvolené vládě.

Na analýzy je stále příliš brzy a ani se k ním nepovažuji za kompetentní, ale jaký je efekt této několikahodinové a podle mizerné účasti armády předem k neúspěchu odsouzené akce? Posílení moci Erdogana.

Ale od začátku – jak už se ptají jiní, jak je možné, že v dnešní době žádné tajné služby, a to ani ruské ani americké, nezaznamenaly, že se nějaký puč chystá? Putin až nyní narychlo nařizuje dopravu všech ruských občanů z Turecka (momentálně je v tam asi pět tisíc ruských turistů a turecké hotely jim dokonce nabízejí prodloužení pobytu zdarma) a narychlo ruší veškeré letecké (kromě letů pro ruské občany) i námořní spojení s Tureckem. Proč Rusko, které má s tureckým vojenským velitelstvím nadstandardní vztahy, o ničem nevědělo? Dovolím si tvrdit, že kdyby turecká armáda něco skutečně chystala, Rusko by to vědělo jako první (viz postoj turecké armády k Rusku v době sestřelení Su-24).

VICE-Erdogan o puči: „Je to dar od Boha“. Aktualizace: Vystoupí Turecko z NATO?