Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #9866 Re: Nevyvážený komentář - Václav Klaus ml.

2016-06-07 13:56

#9864: - Nevyvážený komentář - Václav Klaus ml. 

... Naprostý souhlas s p. Klausem ml.

dnes verdikt: (NOVINKY.CZ):

"Vysílací rada: Interní pokyn není porušení zákona, Prima ale s migrací objektivní nebyla

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV, vysílací rada) v úterý konstatovala, že interní pokyn vedení televize Prima redaktorům zpravodajství, aby migranty vykreslovali na obrazovce jako riziko a hrozbu, není sám o sobě porušením zákona. Zprávy na Primě ale objektivní a vyvážené nebyly, tvrdí RRTV.

Analýza odhalila několik sporných momentů v konkrétních mediálních obsazích a rovněž poukázala na obecně problematickou tendenci zpravodajství Primy vytvářet negativní mediální obraz migrace.

Jak ale uvedla v úterý rada, toto zjištění by nemohlo právně uspět jako dostatečný podklad pro zahájení správního řízení a uložení pokuty.

„Rozhodně však rada nekonstatovala, že vysílání bylo objektivní a vyvážené, jak se snaží dezinterpretovat závěry analýzy ve svém stanovisku televize Prima,“ uvedla vysílací rada v úterním písemném prohlášení.

Nový výsledek až v září

Pochybnosti vedly radní k tomu, že se rozhodli pro další monitoring zpravodajství a publicistiky programu Primy, a to od 28. března do 17. dubna. Závěry analýzy projedná vysílací rada v září.

Pokud analýza odhalí porušení zákona o vysílání, je možné Primě vydat upozornění na porušení zákona, eventuálně ve správním řízení uložit finanční pokutu.

Odnětí licence provozovateli televize bezprostředně nehrozí, jelikož k odejmutí licence může v souladu s mediálním zákonem přikročit až tehdy, když provozovatel „zvlášť závažným způsobem opakovaně porušuje svou zákonnou povinnost.