Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Pracovníci Rosselchoznadzoru zničili v Rostově na Donu 2,5 tisíce kilogramů zeleniny

/ #9717 Pracovníci Rosselchoznadzoru zničili v Rostově na Donu 2,5 tisíce kilogramů zeleniny

2016-05-29 09:48

Pracovníci Rosselchoznadzoru zničili v Rostově na Donu 2,5 tisíce kilogramů zeleniny a ovoce z České republiky.

„Během společných akcí s pracovníky Dopravní policie byl na dálnici M-4 Don zastaven dopravní prostředek, devítitunový kamion, převážející produkci ovoce a zeleniny. Podle dokumentů byla jako odesílatel uvedena firma Vesna (Jaro) z Moskevské oblasti. Automobil jel na Krym. Při prohlídce vozu bylo nalezeno 450 kg sladké papriky, země původu — Česká republika. A doslova za několik dní byl zadržen druhý kamion, také z Moskvy. Tentokrát k příjemci v Rostově na Donu s baklažány, paprikou, salátem, borůvkami a broskvemi vypěstovanými v České republice. Jakými záhadnými cestami se k nám dostalo (a Rostov na Donu se nachází ve vzdálenosti tisíc kilometrů od Moskvy) ovoce a zelenina, které se nesmějí dovážet do Ruska, to je záhada. Ačkoliv vše bylo výborné kvality, muselo být ovoce i zelenina zničeno na polygonu tvrdého odpadu. Jestli nám nebylo líto to ničit? Samozřejmě, bylo nám to líto, ale nedá se nic udělat, platí prezidentský výnos a zákon je zákon", řekl pan Sergej Šapovalov, vedoucí kontrolní služby Správy Rosselchoznadzoru pro Rostovskou a Volgogradskou oblast a Kalmyckou republiku.

Nejsou to první české ztráty v RF. V srpnu loňského roku se pokoušeli nezákonně převézt přes Kaliningradskou oblast na ruský trh 20 tun českých rajčat.


Více: NEZÁKONĚ DOVOZ ZELENINY NA RUSKÝ TRH Pracovníci Rosselchoznadzoru zničili v Rostově na Donu 2,5 tisíce kilogramů zeleniny a ovoce z České republiky.