Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

aby se vzdala svých národních zájmů, prohlásil ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov.

/ #9672 aby se vzdala svých národních zájmů, prohlásil ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov.

2016-05-25 19:37

Pokusy činit na Rusko nátlak prostřednictvím jednostranných sankcí nedonutí Moskvu, aby se vzdala svých národních zájmů, prohlásil ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov.

„Je zjevné, že pokusy činit nátlak na Rusko prostřednictvím jednostranných sankcí nás nedonutí, abychom se vzdali našeho zásadního postoje", prohlásil Lavrov v interview pro maďarský list Magyar Nemzet.

Potravinové embargo, které bylo odpovědí na akce Západu, bylo promyšleným krokem a bralo ohled na práva a závazky Ruska vyplývající z mezinárodních smluv, řekl Lavrov na vysvětlenou.

Více: Sankce nedonuti rusko aby se zrekli svojich zajmu jak věčina evropských zemi

Rusko, na rozdíl od institucí Evropské unie, „není povinováno vnějšímu státu (USA – red.)“, udržuje si svoji politickou suverenitu, řekl ve středu poslanec Evropského parlamentu (EP) za Francii Jean-Luc Schaffhauser.

„Já si nemyslím, že Rusko je lídrem, ale Rusko je suverénní stát, který má vlastní strategii suverenity a udrželo si kontrolu v těch oblastech technologií, které jsou fundamentální pro organizaci naší společnosti, našeho průmyslu a naší nezávislosti. My takové ambice nemáme, já vyjadřuji za Evropu lítost," řekl Schaffhauser při účasti na debatách v Evropském parlamentu o otázce jediného digitálního trhu EU.

Více: Rusko, na rozdíl od institucí Evropské unie, „není povinováno vnějšímu státu (USA – red.)“