Přezkoumání ukončení kněžského působení Jiřího Veselého

Vlastimil Bartoš

/ #117 Jiří píše na webu farnosti Litomyšl

2016-05-12 12:15

Protože se někteří ptáte, zdali biskup odpověděl na moje odvolání se z 15.3.2016, a od nikoho z kompetentních se vám nedostává pravdivých informací, dovoluji si vás seznámit s podstatnou částí odpovědi biskupa Vokála:
„... Personální změnu ze dne 1. března t.r. jsem na Vaši žádost rád znovu prověřil a zvážil. Jsem hluboce přesvědčen, že pokud by kněz vedl svěřený lid k pokoře, nemohlo by při jeho odchodu nikdy dojít k rozdvojení farníků nebo k tvorbě petičních výborů po vzoru světských politiků. I z tohoto důvodu své rozhodnutí nemohu změnit. ..."

Tentokrát jsem do 15 dnů „odvolání se" neposílal. Blíží se však 14.5. a slušností je odpovědět aspoň do oněch 30 dnů. Pokusil jsem se o to dnešní návštěvou u biskupa, kterému jsem odevzdal následující dopis:
Vážený pane biskupe Jane, děkuji Vám za dopis č.j.: BiHK-2303/2016, kterým jste se mi pokusil odpovědět do 30 dnů na mé odvolání z 15.3.2016, jež jsem Vám zaslal mailem i doporučeně. Váš dopis psaný 15.4. a odeslaný 18.4. ležel celý týden na faře v Sebranicích a dozvěděl jsem se o něm až v neděli 24.4. odpoledne zprávou SMS od představeného komunity Vojtěcha Glogara.
Vaše odpověď se bohužel netýká faktických stránek mého odvolání. Ačkoli píšete, že jste personální změnu znovu prověřil a zvážil, o výsledcích prověření důvodů uváděných v dopise č.j.: BiHK-1185/2016 se nezmiňujete. Proto Vaši odpověď na mé odvolání z 15.3.2016 nemohu považovat za dostatečnou.
Vaše další obvinění z podílu na údajném rozdělení farnosti odmítám, stejně tak odmítám, že bych byl tvůrcem petičních výborů či iniciátorem petice. Chápu to tedy jako rozšíření obvinění o další neprokázaná nařčení, a proto lze Váš dopis považovat nejen za vyhýbavý. Bohužel církevní právo nenabízí dostatečné nástroje k řádnému procesu, v němž bych se mohl rovnocenně hájit.
Ukončení mého kněžského působení bylo náhlé a nestandardní. Farníci o něm nebyli oficiálně informováni a o celou záležitost se začali sami zajímat. Aby nežili v mylné představě, že jste mi stále neodpověděl, dovoluji si Váš i tento můj dopis zaslat nejen Provinciální radě, ale i farníkům v Litomyšli.
V celé záležitosti došlo k mnoha omylům, ale věřím, že když je dobrá vůle, k nápravě chybných kroků je vždy příležitost. Jsem přesvědčen, že to na autoritě neubere, ba naopak. K tomu přeji dostatek pravdivosti a statečnosti.
Jiří Veselý

více na : http://www.farnostlitomysl.cz/?str=aktuality