Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Vízová liberalizace je částí dohody, ve které se lídři zemí EU a premiér Turecka dohodli na vracení

/ #9153 Vízová liberalizace je částí dohody, ve které se lídři zemí EU a premiér Turecka dohodli na vracení

2016-05-03 15:06

Tiskový orgán turecké vlády Resmi Gazete uveřejnil usnesení kabinetu ministrů o zrušení vízové povinnosti pro občany členských států EU.

Jak se praví v usnesení, má vstoupit v platnost současně s poskytnutím tureckým občanům práva na bezvízový vstup do Schengenské zóny. Rozhodnutí bylo přijato na základě zákona O cizincích a mezinárodní ochraně.

Poskytnutí bezvízového vstupu pro turecké občany je součástí dohody, uzavřené v březnu mezi EU a Ankarou, podle které mají být všichni nelegální běženci, kteří přišli do Řecka přes turecké území, navráceni zpátky do Turecka výměnou za legální syrské běžence. Kromě toho má Turecko podle této dohody dostat tři miliardy eur.

Více: turecké vlády Resmi Gazete uveřejnil usnesení kabinetu ministrů o zrušení vízové povinnosti pro občany členských států EU.

Evropská komise má 4. května podmínečně schválit Turecku bezvízový režim. Ovšem, jak řekly zdroje BBC, jestli bude spuštěno kladné doporučení ohledně Shengenu, tak jedině se „zacpaným nosem a zadrženým dechem“.

Vízová liberalizace je částí dohody, ve které se lídři zemí EU a premiér Turecka dohodli na vracení všech nelegálních migrantů, kteří přišli přes Turecko do Řecka. Kromě bezvízového režimu pro turecké občany dostane Ankara tři miliardy euro a příjem syrských běženců z Turecka do EU.

 Více: Vízová liberalizace je částí dohody, ve které se lídři zemí EU a premiér Turecka dohodli na vracení všech nelegálních migrantů,