Americkou armádu na našem území nechceme!


Nepřihlášený uživatel

/ #4465

2016-04-10 13:03

Ve vědomí Čechů existuje příliš mnoho mýtů a lží o Rusku, nastal čas to napravit, domnívá se ředitelka ISSTRAS Radmila Zemanová–Kopecká.

V Praze se konal seminář Mýty o Rusku, organizovaný pražským Institutem slovanských strategických studií.

Zemanová-Kopecká: Už se nashromáždilo tolik lží kolem Ruska, že jsme prostě byli nuceni pokusit se alespoň trochu napravit situaci. Pozvali jsme odborníky, schopné zhodnotit reálnou situaci a kompetentně ukázat, co je v představách o Rusku pravda a co výmysl. Naše média bohužel stále lžou, když prorokují krach ruské ekonomiky, malují démonický obraz prezidenta Putina, straší válečnou hrozbou, pocházející z Moskvy.

Na semináři jsou uváděny argumenty, vyvracející tyto mýty?

Samozřejmě! Nejvíce se mluvilo o takzvané „ruské vojenské hrozbě". Bývalý brigádní generál A. Šándor a vojenský analytik M. Koller vysvětlili prostou věc. Kdyby existovalo reálné nebezpečí vojenského útoku ze strany Ruska, byla by přijata příslušná opatření. A umístění v Evropě pouze jedné vojenské brigády USA je nejspíše gesto čistě politické. Nelze to nazvat adekvátní odpovědí na strašení možnou agresí Kremlu a požadavek k členským zemím NATO vyčlenit na vojenské potřeby 2 % HDP. Byl vyvrácen mýtus o cílech ruské účasti v Sýrii, bylo dokázáno, že existuje reálná hrozba teroristických útoků na RF, kde žije mnoho milionů muslimských obyvatel. Propaganda u nás často staví rovnítko mezi Ruskem a SSSR. Ale jak je možné srovnávat například sovětskou a ruskou ekonomiku? V RF existuje reálný trh. Ano, situace je zde dnes těžká, ale ne katastrofická. Na semináři se upřímně mluvilo o těžkostech, s kterými se setkávají Rusové kvůli sankcím, když je prakticky blokován zahraniční obchod, klesá cena ropy a cena rublu. Ale charakterizovat to jako krach ekonomiky — to je úmyslné přehánění. Jsou čísla, která ukazují: ekonomika Ruska pomalu ale jistě začíná stoupat, dokonce jí předpovídají růst v tomto roce minimálně o 2,3 %. Ale koho z novinářů to zajímá? Stali jsme se jakýmsi centrem protiruské propagandy.

Více: Ve vědomí Čechů existuje příliš mnoho mýtů a lží o Rusku, nastal čas to napravit, domnívá se ředitelka ISSTRAS

Proč se v Evropě tak obávají několika desítek motocyklistů z RF?

„Nebojí se motorkářů, ale té pravdy, kterou neseme. Vždyť všichni uvidí, že přijíždíme s mírem, a ne s válkou, s rukou přátelství, kterou podáváme evropským sousedům. To boří stereotyp o Rusku, který vnucují místní média", uzavřel Bobrovský.

Více: Proč se v Evropě tak obávají několika desítek motocyklistů z RF?