Zachraňme údolí Berounky

drbas

/ #171 nic se stavět nebude.. klid

2016-03-24 10:00

No jo, tak to zase vyplavalo..
vyslo par PR clanku v tisku...

takze k tem PR clankum a k tematu:
- ochrana pred povodnemi je jiste silny tema, ktery dava obecne smysl - nicmene povinne u kazde (!) takove stavby probiha analyza ekonomicke navratnosti, 40m hraz je investicne v radu stovek milionu.. vyse potencialnich skod MUSI byt minimalne ve stejne hodnote, resp. vyssi nez je cena vodniho dila.. samozrejme tezko soudit bez detailnich informaci..
- druhym tematem je zasobni funkce (sucho), ktera jaksi ze sve podstaty jde proti povodnove funkci... prehrada tak musi byt koncipovana uz predem jako zasobni, nikoliv jako suchy poldr.. takze obava z budouciho "predelani" prehrady na zasobni je jiste vhodna ke zmince, ale v podstate by bylo velmi drahe a nehospodarne postavit prehradu jako suchy poldr a po par letech ji predelavat na zasobni.. a preevsim je zde jeste zcela zasadni rozdil - u sucheho poldru se nevykupuji pozemky zasazene zatopou, u prehrady s nadrzenou vodou ano... takze dodatecne predelani na prehradu je v podstate nemozne (leda by prisel jiny rezim, ktery by proste pozemky potencialni zatopy znarodnil, pak ale budem resit urcite jine problemy)

- jinac neco k historii vystavby prehrad - obecne od 20tych let existuje generel vytipovanych lokalit pro stavbu prehrad (povodnovych, zasobnich, energetickych), ktery se cas od casu oprasi a zmini.. to samozrejme neznamena, ze se prehrada hned bude stavet.. studie je jedna vec, realizace druha...

takze stavba prehrady se stalou hladinou je temer nerealna..
co muze byt ve hre, je ten suchy poldr.. tam se ale jiste da silne protiargumentovat ochranou ZP.. a neboj se, v soucasne dobe to je jedna z nejobtizneji prolomitelnych ochran...
jen zkracene co se v dane lokalite nachazi (zbezne):
- CHKO Křivoklátsko
- Evropsky vyznamna lokalita (Natura 2000)
- Ptaci oblast (Natura 2000)
- Velkoplošné zvláště chráněné území
- Maloplosne zvláště chráněné území
- Biosférická rezervace
- EECONET - území
- několik Památných stromů
- Územní systém ekologické stability - Nadregionální biocentrum
- Územní systém ekologické stability - Nadregionální biokoridor
- Významný krajinný prvek - údolní niva

+ potenciální zřízení Národního parku v budoucnu

ke všemu tomuhle se vyjadřuje mrtě příslušných orgánů OŽP a "prolomit" to je v podstatě nemožné (podobně jako u výstavby dálnic apod.)

jinak zde je hezky zpracovana historie k teto uvazovane lokalite, tady je videt, jak je to tema stary a stale oprasovany (logicky, kvuli obcasnym povodnim)..
http://www.karelkraml.czweb.org/Krivoklatska_prehrada.pdf


mimochodem obdobnym projektem je splavneni Berounky (taky se o nem uvazuje od pocatku 20.stol. - tzn. vystavba plavebnich komor, pravidelne prohrabky koryta apod..
dokonce je na Berounce neco jako "stavebni uzavera" na plavebni koridor..
realne toto nikdo stavet nebude, protoze investicne to je neobhajitelny..
(tim narazim na to, ze by se pri realizaci prehrady muselo automaticky pocitat s umoznenim plavby - tedy stavbou zdymadla = dalsi obrovske navyseni nakladu)

ze se toto realizuje vidim tak na 3% :) protoze by se muselo prolomit hafo ochran, ktere vychazi z evropske legislativy, kterou jsme nuceni dodrzovat a obhajit to investicne - divim se, ze ta ekonomicka rozvaha (ktera je povinna) neni uz soucasti te studie (jen na ni upozornuji v zaveru), zpracovat ji muze jediny clovek v CR - expert z CVUT