Zachraňme údolí Berounky

Marťan

/ #35

2016-03-04 21:43

Jsem "odkojená" Berounkou, pocházím ze Šlovic (Hřebečníky), proto dotčené místo údolí řeky s nádhernou krajinou, rozmanitou faunou i florou a citlivým osídlením velice dobře znám. Navíc jsem vlastníkem jedné ze staveb, jež je součástí kulturní památky venkovské usedlosti Kouřimecká rybárna, kterou jistě každý zná z povídky Oty Pavla Smrt krásných srnců aj. Můj děda řadu let na rybárně převozničil. Řemeslo převzal po svém bratrovi, kterého Ota Pavel navštěvoval na sklonku svého života, kdy si k němu na rybárnu do ticha, klidu a kouzla řeky a jejího okolí chodil léčit svoji nemocnou duši. Rybárna je v krajině resp. v terénu umístěna tak, že se jí povodeň v r. 2002 nedotkla. Díky retenční nádrži by však byla nuceně uměle zaplavována. Nesouhlasím s tím, aby byly vystaveny nebezpečí zaplavení a zaplavovány nemovitosti, které si lidé dříve postavili tak (zřejmě přemýšleli), aby se jim velká voda vyhla, a to ve prospěch těch, kteří si staví svá obydlí čistě v záplavovém místě. Nesouhlasím s odůvodněním vzneseným na jednání, na kterém byla studie představena, že by lidé nad hrází měli být solidární k těm pod hrází a nechat si zatopovat a poškozovat majetek a dělat útrapy na úkor těch pod hrází. Solidaritu naopka spatřuji v tom, že když si příroda vzpomene a pošle na nás velkou vodu, měli by to všichni strpět tak, jak si to příroda rozlije sama, a ne uměle zatápět někoho ve prospěch jiného. Jestli někdo nechce být při neřízené povodňové vlně zaplavován, ať se vzdá příjemného pobytu v blízkosti řeky a přestěhuje se. V záměru spatřuji i snahu o umělé navýšení cen pozemků "pod hrází", které jsou za současného stavu za účelem výstavby neprodejné. A nebo je to páka - buď Národní park nebo retenční přehrada, tak si vyberte. 

Ve studii postrádám předpoklad škod způsobených v území nad hrází, jejich odstraňování, dopad na život v této oblasti a finanční vyjádření tohoto jistě negativního dopadu na pokladnu státu a zasažených lidí, ale i dopad na životní prostředí vůbec - předpokládám, že EIOu by přehrada neprošla. Nedovadu si představit ty vykácené holé stráně...

Rovněž postrádám zveřejnění studie na nádrž Amerika a další studie o vhodnosti protipovodňových opatření na přítocích řeky Berounky ještě nad Plzní, kterou vypracoval kupodivu totožný zhotovitel. Přijde mi zarážející, že jsou protipovodňová opatření v oblasti, kde dochází k největším srážkám mající dle mého názoru zásadní vliv na stav vody na toku níže (vždycky si při zvedání hladiny říkáme, kdy přestane na západě pršet) nevhodná - retenční rybníky, mokřady a menší poldry v nezastavěných blastech. Měli by k tomu udělat revizní studii, kterou by vypracoval někdo jiný. 

Nenechme si zničit údolí řeky Berounky!!!