Zachraňme údolí Berounky

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Zachraňme údolí Berounky


Nepřihlášený uživatel

#26

2016-03-04 10:17

..jsem celý život tramp a nemám rád znásilňování přírody a jejích krás,proto nemohu souhlasit s tímto projektem..přehrady už zničily podstatnou část naší krásné přírody....
Jan Elznic

#27 Chybějící stanovisko petice

2016-03-04 10:21

Škoda, že tam není nikde žádné prohlášení, pod které se lze podepsat, resp. text petice. Takto nemá "podpis" pod jakýsi kus textu bez jasného stanoviska prakticky žádný význam, pokud se bude v budoucnu někomu předkládat.

Maky

#28

2016-03-04 10:23

Celá řeka iž dostala na frak tou přihlouplou kaskádou elektráren. Tam kde byl břeh řeky je dnes bahniště a tam kde má protékat voda lorytem je sucho. Už to je neskutečný zásah do přírody. kdyby při povodních elektrárny pořádně upoštěli vodu a nesyslili, tak by k velkým povodním nedocházelo. Zase si chce někdo vlivný akorát namastit kapsu.


Nepřihlášený uživatel

#29 švagrová Černá kronika

2016-03-04 12:05

#28: Maky -  

 Povodeň vypadala tal, že se nějak srazily tři zbytky tří hurikánů nad Čechami a tam se takyvypršely, což trvalo několik dnů.  Všechna ta voda prolítla zemí i s přehradami jak průjem, a zesynchronizována se vzdula v Praze, kde ze všech protipovodňových opatření za poslední dvě století nadělala rozlehlé hřiště pro komiky.


Nepřihlášený uživatel

#30

2016-03-04 12:23

Když jsem to poprvé před třemi dny slyšela,tak jsem se šla podívat,zda není 1. dubna....nic jiného než Apríl mne nenapadlo....bohužel ne.Doufám,že jim to neprojde

Nepřihlášený uživatel

#31

2016-03-04 15:39

Žádná nádrž nebude a basta!!
Fík

#32

2016-03-04 16:53

Miluju údolí řeky Berounky. Přijde mi svou členitostí nádherné. A teď trochu odbočím =). Lidstvo to za pár let pochopí. Plítváme energií a jen málo z nás myslí na ty po nás. Bude se muset vymyslet, jak energii získávat jinak, účiněji než teď, jak ji více ušetřit. Zde by se mělo začít. Jinak brzy vyhyneme =). Energie je dost, ale jak ji získávat? Už se na to upřímně těším, až se tento problém vyřeší :D. Pokud ho někdo bude chtít razantně řešit. Díky za pozornost :D.


Nepřihlášený uživatel

#33 Re:

2016-03-04 17:48

#11: -  

 Neni rozumne bydlet v koryte reky.


Nepřihlášený uživatel

#34

2016-03-04 19:38

Myslím si že tak krásné místo by se nemělo zrušit.Vždyť tam žijí mloci.
Marťan

#35

2016-03-04 21:43

Jsem "odkojená" Berounkou, pocházím ze Šlovic (Hřebečníky), proto dotčené místo údolí řeky s nádhernou krajinou, rozmanitou faunou i florou a citlivým osídlením velice dobře znám. Navíc jsem vlastníkem jedné ze staveb, jež je součástí kulturní památky venkovské usedlosti Kouřimecká rybárna, kterou jistě každý zná z povídky Oty Pavla Smrt krásných srnců aj. Můj děda řadu let na rybárně převozničil. Řemeslo převzal po svém bratrovi, kterého Ota Pavel navštěvoval na sklonku svého života, kdy si k němu na rybárnu do ticha, klidu a kouzla řeky a jejího okolí chodil léčit svoji nemocnou duši. Rybárna je v krajině resp. v terénu umístěna tak, že se jí povodeň v r. 2002 nedotkla. Díky retenční nádrži by však byla nuceně uměle zaplavována. Nesouhlasím s tím, aby byly vystaveny nebezpečí zaplavení a zaplavovány nemovitosti, které si lidé dříve postavili tak (zřejmě přemýšleli), aby se jim velká voda vyhla, a to ve prospěch těch, kteří si staví svá obydlí čistě v záplavovém místě. Nesouhlasím s odůvodněním vzneseným na jednání, na kterém byla studie představena, že by lidé nad hrází měli být solidární k těm pod hrází a nechat si zatopovat a poškozovat majetek a dělat útrapy na úkor těch pod hrází. Solidaritu naopka spatřuji v tom, že když si příroda vzpomene a pošle na nás velkou vodu, měli by to všichni strpět tak, jak si to příroda rozlije sama, a ne uměle zatápět někoho ve prospěch jiného. Jestli někdo nechce být při neřízené povodňové vlně zaplavován, ať se vzdá příjemného pobytu v blízkosti řeky a přestěhuje se. V záměru spatřuji i snahu o umělé navýšení cen pozemků "pod hrází", které jsou za současného stavu za účelem výstavby neprodejné. A nebo je to páka - buď Národní park nebo retenční přehrada, tak si vyberte. 

Ve studii postrádám předpoklad škod způsobených v území nad hrází, jejich odstraňování, dopad na život v této oblasti a finanční vyjádření tohoto jistě negativního dopadu na pokladnu státu a zasažených lidí, ale i dopad na životní prostředí vůbec - předpokládám, že EIOu by přehrada neprošla. Nedovadu si představit ty vykácené holé stráně...

Rovněž postrádám zveřejnění studie na nádrž Amerika a další studie o vhodnosti protipovodňových opatření na přítocích řeky Berounky ještě nad Plzní, kterou vypracoval kupodivu totožný zhotovitel. Přijde mi zarážející, že jsou protipovodňová opatření v oblasti, kde dochází k největším srážkám mající dle mého názoru zásadní vliv na stav vody na toku níže (vždycky si při zvedání hladiny říkáme, kdy přestane na západě pršet) nevhodná - retenční rybníky, mokřady a menší poldry v nezastavěných blastech. Měli by k tomu udělat revizní studii, kterou by vypracoval někdo jiný. 

Nenechme si zničit údolí řeky Berounky!!!

 


Nepřihlášený uživatel

#36 Re: Re:

2016-03-05 00:45

#25: - Re:  

 Pisi k petici a pisi pro ty, ktere vůbec mohla napadnout myslenka či otevrit  tuto moznost, udelat tuto prehradu. .... Kdyby se spis ten někdo víc zamyslel a podival se i do minulosti na to, jak vypadala Berounka pred X lety a jak se o ní (a verim, ze ne jen o ni) staralo, respektive o to, aby mela stále hluboke koryto.... Jezdili do ní specialni stroje, ktere ho hloubyli a jeste k tomu, pisek který z nej vyndali , tak jeste zpenezili.... A ja se ptam a zamyslim se nad tim... Nebylo by efektivnejsi at uz v jakemkoli ohledu, opět prohlubovat koryta a ne vymyslet věc, ktera by pohřbila životy některých živočichů, zničila vzácné rostliny, vymazala ze světa kus krasne přírody, potazmo historických, pamatnych ci chranenych mist, pamatek, turisticke stezky, nejoblibenejsi vodackou reku a potazmo nekolik rekreacnich oblasti a rodnych domovu nekterych lidi. Kazdopadne je toho dost a vycet veci, ktere by tato myslenka pohřbít, zničit, zlikvidovat, nekoho napadla, je nespocet a tak prosim, žádám o to, az se i zamýšlí nad myšlenkou zachraňovat přírodu a veci kolem ni a ne jen vsechno ničit. Zkuste tu Berounku zase čistit, potazmo prohlubovat a uvidíte ze to take pujde...., myslim si to a tak ja zas k debate oteviram tuto věc. .... Když se driv řeky cistili, tak i nevadilo, ze 3,4 dny prselo a voda se ven nevylila, ted ano a proc?? Necistime !!! ? 

Monika Zíková 


Nepřihlášený uživatel

#37 Re: Berounka ma cca

2016-03-05 11:53

#1: -  

 

MU

#38 Re: Chybějící stanovisko petice

2016-03-05 15:54


Nepřihlášený uživatel

#39

2016-03-05 15:55

#36: - Re: Re:  

 také víc betonu, zástaveb, rovných koryt atd atd...


Nepřihlášený uživatel

#40 Re: Re:

2016-03-05 17:24

#25: - Re:  

 Novonázev se objevil  na konci 17. století, aby se cizáci v dobyté zemi vyznali.  Označoval tok řeky za Berounem. Ottův obrozenecký slovník naučný z r. 1908 uvádí jméno Mže pro celý tok.


Nepřihlášený uživatel

#41 Re: Re:

2016-03-06 01:34

#25: - Re:  

 Být z Berouna, tak se za tenhle druh zlodějiny stydím.


Nepřihlášený uživatel

#42

2016-03-06 04:20

Berounku znám již mnoho let. Strávil jsem u ní mnoho krásných chvil s kamarády a přáteli. Pevně doufám, že ještě strávím. Nechat zničit něco tak nádherného by byl hřích.

Nepřihlášený uživatel

#43

2016-03-06 09:55

Zásadně nesouhlasím se zničením nejkrásnější přírodní a historické lokality. Nikdo neměl povolit výstavbu domů v zátopových oblastech v Nižboru a Hýskově po zkušenostech s povodněmi. Teď schovávají tento problém za problémy se suchem, přitom se jedná o záplavy. Jde o komerční zneužití celé situace.

Nepřihlášený uživatel

#44

2016-03-06 16:12

Protipovodňová ochrana přehradní nádrží je nesmysl, byť by to byl "suchý" poldr. Když už je voda v korytě nic ji nezadrží, leda na čas zbrzdí. Tolik vody, co bylo v roce 2002, tu hráz nakonec přeteče a protrhne. V profilu Nezabudice sice studie navrhuje tížnou hráz s obsypem, ale geologické podloží tam není vhodné. Proto nakonec v roce 1988 vláda ustoupila, protože k tlaku ekologických hnutí a státní ochrany přírody proti přehradě se přidaly i argumenty ryze technické. Je ale bohužel vidět, že technokraté se stále nevzdávají. Je totiž pohodlnější plánovat přehrady, než hledat cesty přírodě blízkých a krajinnářských postupů, jak vodu zadržet v půdě, obnovovat mokřady, revitalizovat vodní toky, ozdravit půdu atd. Na to se těžko vymýšlejí dotační programy, které by mohli využívat velkozemědělci pěstující řepku a kukuřici na tzv. biopaliva. Muselo by se jít do krajinného detailu a pracovat s půdou a krajinou jako za našich dědů. Střídat plodiny, hnojit organikou, omezit výrazně plochy půdních bloků, obnovovat protierozní meze a agrární terasy, zatravňovat terénní průlehy. Ale také dělat všechno pro to, aby se dešťová voda co nejdříve a nejvíce vsakovala a neodtekla po asfaltu a betonu či kanálem do nejbližšího vodního toku. A to všechno je mnohem náročnější a složitější, než naplánovat a postavit přehradu. Přitom se lze poučit u jiných, třeba v bývalém SSSR, nebo v USA, neřku-li v Číně, jak jsou přehrady zhoubné pro přírodu i pro lidi.
Ivan Kasalický, Křivoklát


Nepřihlášený uživatel

#45

2016-03-06 16:46

ta přehrada je pěkná ptákovina,nechte přírodu tak,jak je.Eva Javůrková.

Nepřihlášený uživatel

#46

2016-03-06 17:22

Jsem stary vodak

Nepřihlášený uživatel

#47

2016-03-06 18:50

Souhlasím s peticí
Ewa

#48 Re:

2016-03-06 21:12

#11: -  

 Hlavne je hloupost stavet domy blizko reky, ten kdo to povolil by zaslouzil zavrit. A az se zacnete ohanet, kde jsem byla o povodnich 2002 bydlela jsem v jednom prevoznickem domku prave na Berounce. Vim dobre, co je povoden. Ale taky vim co je blbost lidska.


Nepřihlášený uživatel

#49

2016-03-06 22:12

I když jsem se v této lokalitě nenarodila, už zde žiji 51 let a nedovedu si představit co by tu vzniklo po takovém zásahu do přírody a vůbec do historie této lokality. Zanikla by tu veškerá kulturní, turistická, sportovní aktivita a na přírodě by se tato stavba podepsala nejvíce. Myslím tím zejména to, co by se stalo kdyby se nádrž upustila. Nárůst komárů a další havěti. Už i před Hitlerem a pak Hitler se snažil tuto nádrž vybudovat, pak i komunisté, tak snad ani současné vládě se to nepodaří.
Janouch

#50 NP Křivoklátsko

2016-03-07 06:18

NP Křivoklátsko měl být založen už dávno, aby se aspoň trochu minimalizoval destruktivní vliv člověka na přírodu, obzvlášť na tak krásný kus přírody, jaký se nachází mezi Zvíkovcem a Roztokama.