OTŘESNÝ PŘÍPAD ŠIKANY - SPŠ TŘEBEŠÍN, PRAHA 10

Jiří

/ #164 Re: Petice

2016-02-20 12:28

#153: jardavary - Petice 

 Ty řečičky o zjednání respektu, nebo že učitel má být osobnost a pak ho budou respektovat, to znám.  Autorita přitom funguje jedině tak, že tu je nějaký postih. Zaměstnanec špatně pracuje, nedostane prémie případně ho vyhodí nebo začně nějaká šikana, aby odešel sám. Nakonec to bývá i ve školách, učitel přijde pozdě na hodinu a rázem tu je finanční postih. Žákům se nestane vůbec nic. Špatné známky nikdo neřeší, na vš stačí mít jakoukoli maturitu, vš mají peníze za posluchače, takže mnohde jde spíš o nábor než o přijímací řízení. Pokud se žák vyloučí, tak ho rázem vezme pět jiných sš. Ještě budou rádi, že za něj dostane škola peníze.

Je tu zcela špatně nastavený systém, v podstě je zvrácený. Vedení škol je zpravidla při žácích, podle zásady, náš zákazník, náš pán. To neplatí jen pro soukromé sš, ale i pro státní sš. Díky lobby soukromých škol se tu v počátku prosadil systém, kdy i soukromé sš dostávají téměř plnou státní dotaci a státní sš je placená od počtu žáků, kteří tam docházejí (neříkal bych studují, to neodpovídá moc realitě). Díky získá maturitu přes 90% populace, snad 60% pak jde dál "studovat" na vš. Náročnost a výběrovost pro dnešního maturanta je zřejmě menší, než dřív znamenalo mít úplnou povinnou školní docházku (tj. nepropadnout a neskončit dřív). Systém vznikl jako populistické řešení a dále aby se vyhovělo přátelům politiků, kteří začli podnikat ve školství - zakládali soukromé sš. V civilizovaných zemích přitom soukromé sš mají obvykle vyšší úroveň než ty státní. U nás to je naopak, na soukromé sš (krom pár výjimek) si rodiče koupí pro potomka maturitu, s tím že potomek si to odchodí a odsedí ve školní lavici.

Pan ředitel té průmyslovky nehodlá rezignovat, protože ředitelé sš dosazuje krajská politická reprezentace. V Praze tudíž ředitelé bývali spříznění s ODS, v Středočeském kraji naopak ředitelé bývali sociální demokraté. To je to samé jak za komunismu, kdy si strana dosazovala svoje lidi. Pan ředitel zde si je jistý, protože ví, že za ním někdo stojí. Z mého pohledu je naprosto neschopný a nezodpovědný. Pokud na jeho škole k něčemu takovému vůbec došlo, tak měl být už dávno vyhozen. Jestli dojde k jeho odchodu, tak spíš na tlak veřejného mínění a díky mediální kauze, ne kvůli vlastním poměrům na škole, ale jen že to prosáklo ven.