Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #7038

2016-02-06 12:43

Sedm mýtů o migraci, které je nutné vyvrátit – aneb Kde domov můj. Video

Úvod

„Potřebujeme více chránit hranice, abychom mohli bojovat s migrací“. „Migranti jdou pouze po našich sociálních dávkách“. „Migranti nám kradou práci“.

Ačkoliv je základ těchto argumentů vratký, tyto mýty o migraci je běžně možné slýchat po celé Evropě. Jsou zavádějící, staví migranty do role obětních beránků a kladou jim za vinu sociální a ekonomické problémy, kterým Evropa čelí. Navíc v časech evropské krize tyto mýty pomáhají nárůstu xenofobních a populistických proudů, které získávají na síle v mnohých státech Evropské unie.

Migranti, kteří již v Evropě žijí, se podílejí významnou měrou na HDP a ekonomice a pracují často na pozicích, o které nemají Evropané zájem. Jak ukazují demografické změny, Evropa bude potřebovat ještě více migrantů, aby si udržela svoje bohatství a sociální stát.

A přesto, mnoho migrantů, kteří zde již pracují, musí čelit nejistým pracovním a životním podmínkám a také dennímu porušování jejich lidských a pracovních práv. Přetrvávající chudoba a sociální exkluze migrantů udržuje na některých územích ghettoizaci. Vedle toho se diskuse o integraci zaměřuje zejména na kulturní rozdíly, namísto lidských práv a sociálních problémů. Evropské migrační a integrační politiky proto musí být přehodnoceny tak, aby zahrnovaly důvody, proč migranti opouštějí své domovy (nedostatek důstojné práce, nezaměstnanost a chudoba) a zaměřily se na občanskou a sociální úroveň, aby Evropa mohla rozvinout přístup k migrantům, založený na právech. Klíčovým krokem k tomuto úkolu je boj s mýty o migraci. Práva migrantů jsou lidská práva!

Mýtus č. 1 – Nelegální migrace je rostoucí problém, který vyžaduje větší zabezpečení hranic 

Zvýšené zabezpečení hranic není řešením nelegální migrace, založené na právech. Podle Eurostatu hostí EU asi 32 milionů migrantů a je odhadováno, že mezi těmito je pouhých 6 – 15% nelegálních migrantů. Zvláště zajímavé je podívat se na to, jaká rizika museli tito lidé podstoupit, aby se vůbec na cestu vydali. Jak sdělil vysoký komisař OSN pro uprchlíky, z počtu 55 000 lidí, kteří se pokusili vejít do EU, se nejméně 1500 buď utopilo anebo zmizelo.

VICE-Sedm mýtů o migraci, které je nutné vyvrátit – aneb Kde domov můj. Video