Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #6955

2016-01-24 12:33

Údaje z družice svědčí o tom, že USA rozšiřují přistávací plochu a startovací dráhu letiště na severovýchodě Sýrie, informuje americké analytické středisko Stratfor.

Podle údajů k 28. prosinci délka startovací a přistávací plochy na letišti v provincii El-Hasaka byla zvětšena téměř dvojnásobně, až 1,3 km. Jak informuje BBC, to stačí ke startu i přistání amerického vojenského dopravního letadla Lockheed C-130 Hercules. Před válku bylo nevelké letiště využíváno k zemědělským cílům a teď je pod kontrolou Kurdů.

Více: Údaje z družice svědčí o tom, že USA rozšiřují přistávací plochu a startovací dráhu letiště na severovýchodě Sýrie

Ruská a americká strana jsou ochotny přistoupit na ústupky v otázce nadcházejících jednání o syrském urovnání, informuje Bloomberg s odkazem na diplomatické zdroje.

Rozpory mezi Ruskem a USA spočívají v sestavě delegace opozice na jednáních o Sýrii. Dnes jsou ale, podle zdrojů Bloomberg, rizika zmaření jednání minimální.

Podle zprávy Bloomberg, hodlá zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura pozvat do Ženevy dvě samostatné delegace syrské opozice. Podrobnosti má sdělit na brífinku 25. ledna.

Více: Ruská a americká strana jsou ochotny přistoupit na ústupky v otázce nadcházejících jednání o syrském urovnání

 USA staví leteckou zákadnu na severovýchodě Sýrie, informuje agentura France Press s odkazem na zdroje v syrské armádě a bezpečnostních silách.

Agentura informuje, že základna bude postavena na základech zemědělského letiště ve městě Ramilan v provincii El-Hasake. Podle údajů zdrojů budou na základně přistávat americké vrtulníky a nákladní letadla, dodávající zbraně a střelivo Kurdům.

Podle údajů vydání Times se oblast, kde stojí zákadna, nachází pod kontrolou syrských Kurdů. Vládní zástupci USA potvrdili dislokaci vojsk speciálního určení v této oblasti.

Více: USA OKUPACE SYRIE STAVEJI ZAKLADNU BEZ SVOLENI ASADA