Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #6547

2015-12-17 18:30

Eurokomise má rozhodnout, co bude dál s Východním partnerstvím, prohlásil na zasedání Rady EU slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Proč vyvstala tato otázka, když ještě zcela nedávno bylo téma „partnerství“ se sousedy jedním z hlavních pro evropské diplomaty?

„Iniciativa v podobě navržené Polskem a Švédskem nevyhnutně vede k srážce geopolitických zájmů Evropy a Ruska,“ řekl Sputniku ředitel Střediska zahraniční politiky Ústavu ekonomiky Ruské Akademie věd profesor Boris Šmeljov.

Šmeljov: Po tragických událostech na Ukrajině, způsobených v podstatě Východním partnerstvím (jeho hlavním cílem je integrace do EU), začali v Bruselu vážně přemýšlet. Jak to udělat, aby nabízené postsovětským zemím návnady, a sice přidružení k jednotné Evropě, zóna volného obchodu s EU, zrušení vízové povinnosti, neohrozily bezpečnost na kontinentu, nevyhrotily i beztak napjaté vztahy s Ruskem? Dnes také vznikla další rizika: migrační krize, teroristická hrozba. Zkrátka, Východní partnerství se v tichosti skrylo ve stínu. Brusel dnes raději navazuje vztahy s jeho účastníky na dvoustranném základě.

Více: BRATISLAVA A VYCHODNI PARTNERSTVÍ O TOM ROZHODUJE EU PREJ!!!!