Petice za vystoupení ČR z EU a NATO.


Nepřihlášený uživatel

/ #849

2015-12-07 08:11

Teroristická fronta Islámský stát (Daiš) začala pociťovat finanční problémy kvůli ztrátě kontroly nad částí území, píše The Washington Post.

„Problémy Daiš spočívají v tom, že značná část příjmů fronty byla během dvou posledních let získána díky dobývání, konfiskacím a vydírání, což jsou nestabilní zdroje," vysvětlil docent politických věd na Brigham Young University Quinn Mecham.

List podotýká, že údaje o finanční situaci Daiš nejsou jednoznačné. Podle dat ministerstva zahraničí USA z 4. prosince činil denní příjem Daiš z prodeje ropy jeden až jeden a půl milionu dolarů.

Za účelem získání dodatečných prostředků Daiš zvýšil daňové zatížení na kontrolovaných územích v Iráku a Sýrii, která obývá 6-9 milionů lidí. Kromě toho, podle slov analytika Jane's Information Group Columba Strecka, byly sníženy z 400 na 300 dolarů měsíčně platy bojovníků.

Více: WASHINGTON USA FINACE PRO IS

Polské ministerstvo obrany učinilo prohlášení o tom, že Varšava nežádala a neučinila žádné kroky, svědčící o tom, že by měla zájem o rozmístění na svém území amerických jaderných zbraní, o čemž dříve informovala některé média.

S odvoláním na prohlášení náměstka polského ministra obrany Tomasze Szatkowského se v některých médiích objevila informace o tom, že na polském ministerstvu obrany se zvažuje možnost požádat v rámci speciálního programu NATO o rozmístění amerických jaderných zbraní.

Více: POLSKO NEZADALO NATO O ROZMISTOVANI JADERNICH HLAVIC