Petice proti přijetí uprchlíků ze Sýrie


Nepřihlášený uživatel

/ #525

2015-12-02 09:39

VIDEO: Syrský prezident Bašár Asad poskytl exkluzivní rozhovor České televizi

Reportér České televize Michal Kubal natočil přímo v syrském Damašku exkluzivní rozhovor s prezidentem Bašárem Asadem. Zhruba půlhodinový záznam zachycuje unikátní a nezkreslený pohled prezidenta Sýrie na příčiny současné syrské krize. V rozhovoru zaznívá kritika a pojmenování viníků, západních zemí, jejich podpora terorismu, dodávek zbraní a snaha o likvidaci Sýrie jako jednotné země.

Celý dvouhodinový pořad, včetně následující diskuse, je k vidění zde, ovšem na následnou diskusi na ČT po skončení rozhovoru je potřeba mít žaludek. Naprosto skvělý rozhovor a vizitka syrského prezidenta, kde je jasně ukázáno, že nálepka „diktátora“ může být pro někoho vlastně vyznamenáním v porovnání s některými českými politiky, kteří byli zvoleni tou slavnou českou pseudo-demokratickou cestou. Kdyby tak měl národ politika formátu Bašára Asada, který by stál za svým národem i proti přesile elit celého západního světa, jejich peněz, zbraní a teroristů. (pozn. -VK-)

Ale 250 tisíc lidí, to je nepředstavitelné v jakékoli zemi.

To je výsledek, když máte mnoho teroristů podporovaných regionálními mocnostmi a Západem. Nejsou to jen teroristé pocházející zevnitř Sýrie, teroristé přicházejí z více než sto zemí celého světa. Chtěli udělat ze Sýrie centrum terorismu. Kdybychom nebránili svou zemi, to číslo by bylo mnohonásobně vyšší.

Zmínil jste terorismus. Zdá se, že v těchto dnech došlo k zásadnímu vývoji v syrské krizi. Co podle vás bylo nejdůležitějším datem syrské krize? 30. září a ruská intervence, nebo 13. listopad a teroristické útoky v Paříži?

Bezpochyby ruská účast, to, co oznámili jako vytvoření fronty proti terorismu, je to nejdůležitější. Tohle je praktická věc proti terorismu. Zatímco to, co následovalo po útocích v Paříži na politické úrovni, směřovalo k uklidnění citů Francouzů. Mělo to ukázat, že Francouzi budou útočit na IS zásadně jiným způsobem. Co to má znamenat? Nemyslela to Francie vážně před útokem na Paříž? Tedy to, co se stalo, mělo jenom uklidnit cítění Francouzů, nebylo to nic zásadního. Zatímco Rusové berou boj proti terorismu velmi vážně a existuje spolupráce mezi nimi a syrskou armádou.

Takže si nemyslíte, že by nárůst útoků ze strany západní koalice nebo koalice pod vedením USA pomáhalo?

Pokud chcete mluvit o faktech, nikoli názorech, tak od začátku té koalice se IS rozrostl a počet jeho rekrutů z celého světa narostl. Zatímco počínaje účastí Rusů v tom samém tzv. boji proti terorismu jsou IS, Al-Nusrá a další teroristické skupiny na ústupu. Taková je skutečnost, fakta vypovídají jasně.

Není to proto, že pokud budeme mluvit o vojenském hledisku, prostě ruské letectvo funguje jako letecké síly syrské armády?

Je to proto, že existuje spolupráce. Nemůžete zničit terorismus ze vzduchu, je to téměř nemožné. Jak dlouho se o to Američani snaží v Afghánistánu? Více než 12 nebo 13 let. Dosáhli něčeho? Ničeho. Terorismus je v Afghánistánu stále silný. Takže nemůžete, potřebujete spolupráci zevnitř té země, jakoukoli sílu. Hlavní silou v Sýrii je syrská armáda a samozřejmě vláda.

VICE-VIDEO: Syrský prezident Bašár Asad poskytl exkluzivní rozhovor České televizi